Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Vänsterpartiet tar över Poeten på Hörnet – nyinvigs i veckan

En av Malmös kulturscener tas nu över av Vänsterpartiet. I våras såg det ut som om Poeten på Hörnet skulle behöva stänga helt, men på fredag nyinvigs den igen efter att en grupp vänsterpartister fått partiet att köpa lokalen för att det ska förbli en scen för gräsrotskultur.

Poeten på Hörnet ligger på Södra Förstadsgatan vid Solters Plan.Bild: Jonas Gillberg
Författaren Katarina Mazetti överraskade när hon 2006 investerade i att köpa en hörnlokal på Södra Förstadsgatan för att starta bokkaféet Sic.is tillsammans med sin familj. 2012 flyttade Författarcentrum Syd in med Mazetti och började arrangera litteraturevenemang i lokalen som då förvandlades till Poeten på Hörnet.
Men i våras såg det ut som om Poeten på Hörnet-eran var över. Författarcentrum Syd ville dra sig ur och Katarina Mazetti ansåg sig inte ha möjlighet att driva det själv. På ett av de sista arrangemangen var vänsterpartisten och före detta riksdagsmannen Daniel Sestrajcic på plats med några partikamrater.
– Vi fick höra att det inte fanns någon som orkade driva det vidare. Då sade vi ”ska vi inte se om vi kan lösa det?”, berättar Daniel Sestrajcic.
Resultatet blev att Vänsterpartiet Malmö nu har köpt lokalen av Katarina Mazetti med målet att upplåta den till kulturverksamhet.
– Det ska inte bli någon partilokal, utan vi vill att den ska användas till kulturarrangemang i hela dess bredd: litteratur, musik, film, utställningar, seminarier, samtal och så vidare. Det ska fortsätta vara en do-it-yourself-lokal där bredden ska vara det signifikanta. Målet är att det ska hända saker om inte varje kväll så flera kvällar i veckan. Och vi vill gärna ha kontakt med fler kulturaktörer som vill vara del av projektet, säger Daniel Sestrajcic.
En arbetsgrupp på ett trettiotal personer är inblandade i att driva Poeten på Hörnet vidare och en av de inblandade är tidigare ägaren Katarina Mazetti som är kvar på ett hörn.
Hur påverkar det att det är Vänsterpartiet som nu äger lokalen?
– I princip är det ingen skillnad. Vi är fria att göra vad vi vill i lokalen, men det är klart att alla som är engagerade i detta står på vänstersidan även om alla inte är medlemmar i Vänsterpartiet. Vi vill inte politisera lokalen, utan vill att den ska användas till folkrörelse- och gräsrotsorganiserad kulturverksamhet.
Var det svårt att få med partiet på att köpa lokalen?
– Det var inte svårt, men det var en lång process där vi diskuterade varför det var viktigt. I slutänden var det ganska enkelt att se att vi kan göra en viktig insats med tanke på hur läget är nu när det satsas mindre pengar på kulturen. Det gäller både Region Skånes budget, men även Malmös kultursatsningar som i mina ögon har blivit färre, säger Daniel Sestrajcic.
Fakta

Invigningsveckan på Poeten på Hörnet

21 mars: Världspoesidagen med poesiläsning av Felicia Mulinari, Faiek Alrubaeie, Tove Heggeman, Birk Andersson och Daria Ali.

22 mars: Nyinvigning av Poeten på Hörnet med bland andra Sara Granér, Jonas Jarl, Josefin Iziamo, Katarina Mazetti m fl.

23 mars: Författarsamtal med Taliah Pollack om boken ”Hebrons hemlighet”.

24 mars: Intervju med Mary Andersson om ”Dåliga människor” och latinamerikansk afton med musik av Cafuzo och Cristal Andino.

25 mars: Folkmusikjam

26 mars: Filmen ”Gaming the real world” visas.

27 mars: Konstnären Henrik Teleman visar konstprojektet ”I telefonen finns hela världen”.

Gå till toppen