Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Våren välkomnades till Malmö med kurdisk folkfest

Eldslågor, allsång, dans och sprittande musik. Solens sken i de kurdiska flaggorna. Hundratals mobilkameror förevigade folkfesten.
Tusentals besökare kom på onsdagskvällen till Folkets park i Malmö för att på vårdagjämningen delta i det som på förhand kallats Skandinaviens största firande av Noruz, det kurdiska nyåret.

Folkfesten i Folkets park inramades med högtidstal, musik och vackra klädedräkter.Bild: Patrik Renmark
Noruz påminner om det svenska valborgsfirandet. Med högtidstal, sång och en stor brasa välkomnas våren.
– Detta är sedan sekler en fest för vår kurdiska nation. Vi är här för att hedra vår historia, förklarade Farman Ghafoor som kom till Folkets park tillsammans med hustrun Aznion och deras två små barn, fyraåriga Priva och treåriga Pavir.
– Barnen får lära sig att uppskatta vårt förflutna, sade Farman Ghafoor.
Aznin Hama, Farman Ghafoor samt barnen Priva och Pavir Farman.Bild: Patrik Renmark
Det råder ingen tvekan om att detta är en högtidlig kväll. När skymningen smyger på och elden tänds höjer nästan alla deltagarna sina mobiler för ett föreviga eldkvastarna och alla de kurdiska flaggor som reser sig ur folkhavet.
Bland dem som dansar framme vid scenen är alla glada, många högtidsklädda. De rör sig i takt till den musik som framförs av Dilan Band, Hejar Duhoki och Rozh Karim.
Elden tänds vid Noruzfirandet i Folkets park.Bild: Patrik Renmark
Framme vid scenen står också Carina Nilsson, socialdemokratisk politiker, som sedan i höstas är ordförande för Malmö kommunfullmäktige. Det är hon som invigt firandet med ett högtidligt tal. Också hon vill få med sig en del av festen hem i form av en kort mobilfilm.
– Det är så festligt med färgerna, musiken och dansen, säger Carina Nilsson medan hon stoppar tillbaka mobiltelefonen i handväskan.
Men vad hon ska använda filmen till, det vet hon ännu inte.
Firandet i Malmö beskrivs som Skandinaviens största Noruzfirande.Bild: Patrik Renmark
Gå till toppen