Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hyreslägenheter med biodling vann tävling

Biodling och en lekplats för hela stadsdelen. Det bidrog till avgörandet vem som ska få bygga i kvarteret Gryningen på Brunnshög.

Kvarteret Gryningen ligger i översta delen av av södra Brunnshög, nära spårvägshållplats Solbjer. Illustration: Lunds kommun
Lunds kommun har hållit en markanvisningstävling om kvarteret Gryningen på Brunnshög. Vinsten: att få köpa marken och bygga sitt föreslagna hus.
Åtta bidrag kom in.
Vann gjorde Tornet Bostadsproduktion med ett sex våningar högt hyreshus med ett 60-tal lägenheter. Arkitekt blir Tengbom arkitektkontor.
”Lundaborna får ett nytt hus med höga hållbarhetsambitioner och mycket nytänk. Särskilt uppskattades de starka åtagandena för det offentliga rummet”, kommenterar Eva Dalman, projektchef för Brunnshögsprojektet i Lunds kommun.
Odling ska prägla hela fastigheten – på innergården, i trapporna och på terrasserna. Här kommer att finnas fruktträd, bärbuskar och odlingsytor för hyresgästerna på innergården. Dessutom blir det en biodling på gården och regnvatten ska samlas upp för att användas till bevattning.
I förslaget finns även en lekplats för hela stadsdelen.
Själva byggnaden ska bli klimatsmart, huset byggs i trä och ska ha solceller på taket.
De höga hållbarhetsambitionerna, i kombination med bidraget till det offentliga rummet, avgjorde att tekniska nämnden i Lunds kommun utsåg förslaget till vinnare. Beslutet följde juryns förslag.
Gå till toppen