Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: S möter krisen vid fyrtio. Med locket på i Örebro

Vart går S-ledaren Stefan Löfven?Bild: Henrik Montgomery/TT
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Krisen vid fyrtio kan vara svår att hantera. Vilsenheten är tydlig när Socialdemokraterna på fredagen samlas i Örebro för sin fyrtionde ordinarie partikongress. Senaste halvåret har gett en kluven bild av var partiet står och vart det är på väg.
S vann flest röster i valet, men fick ändå sitt lägsta väljarstöd sedan demokratins genombrott. Sedan förhandlade arbetarepartiet till sig regeringsmakten, men kompromissade samtidigt bort centrala S-principer.
Inte konstigt då att det muttras bland de 350 ombuden på kongressen. I synnerhet från fackliga falanger får partiledningen nu stenhård kritik.
I en SVT-intervju går Pappers ordförande Matts Jutterström till frontalangrepp mot uppgörelsen mellan S, MP, C och L.
"Det fanns ju inte en enda pluspost med socialdemokratisk politik i det där."
Särskilt upprörd är han över planerna på sänkt skatt för höginkomsttagare och förändringar i arbetsrätten. Flera andra fackförbund, som Byggnads och Målareförbundet, har kommit med liknande invändningar. Därtill drog Kommunal härförleden in sitt ekonomiska stöd till Socialdemokraterna – med förklaringen att miljonerna gör mer nytta om facket opinionsbildar för dem på egen hand. Tydligare kan missnöje över orienteringen knappast markeras.
Partisekreteraren Lena Rådström Baastad (S) uttrycker viss förståelse för fackförbundens kritik. "Vissa punkter i avtalet innehåller politik som vi själva naturligtvis inte heller driver som parti", medger hon.
Likväl ska politiken förverkligas av en socialdemokratisk statsminister, vilket många lär reagera mot under de närmaste dagarnas allmänpolitiska debatt. Men partiledningen löper ändå ingen risk att behöva backa, då det beslutats att medlemmarna saknar rätt att skriva egna motioner. Istället ska två programtexter stå i centrum, en om kompetensförsörjning och en om partiets organisation.
För partiledningen – och landet – blir det kanske lugnare så. 73-punktsprogrammet innehåller goda, liberala förslag som Sverige behöver och socialdemokratiska fotbyten kan äventyra hela regeringsöverenskommelsen.
Om hanteringen är den långsiktigt bästa för S som parti är en annan och svårare fråga. När något bubblar under ytan räcker det långtifrån alltid att lägga locket på.
I Socialdemokraternas valanalys som presenterades häromdagen konstateras att valresultatet försämrades av att den nya migrationspolitiska linjen var otillräckligt förankrad inom partiet.
"Diskussionen borde ha klarats av mycket tidigare, även om den hade blivit infekterad", sade valanalysgruppens ordförande Gabriel Wikström (S).
Likväl fortsätter partiledningen nu att skjuta en stor del av de svåraste diskussionerna framför sig. Paradoxalt, kan tyckas, när ett mål för kongressen är att ge "det politiska samtalet en renässans".
Ambitiösa mål för framtiden sätts upp. Väljarflykten ska stoppas genom hundratusentals personliga samtal och särskilt fokus sätts på att vinna tillbaka LO-medlemmar. Det är ingen enkel utmaning, så som läget ser ut. Enbart sedan i januari har stödet för S inom LO sjunkit med 5,8 procentenheter till 37,5 procent.
Socialdemokraterna tog beundransvärt ansvar för landet genom uppgörelsen med MP, C och L. Men S-ledningen har förstås en del att förklara internt efter steget in mot den politiska mitten. Om den diskussionen inte tas riskerar bilden av partiet att bli ännu mer kluven. Och splittringen är påtaglig redan idag. Det visar inte minst nya S-föreningen Reformisterna som vill driva partiet långt vänsterut. En av initiativtagarna till den, Daniel Suhonen, ifrågasätter öppet hur S-ledningen rundar kongressen.
"Genom att inte ta debatten i de organ som finns på ett seriöst sätt, och lösa ut konflikten med ett politiskt ställningstagande, så får man hantera skiten senare istället", säger han till Aftonbladet.
Det ligger något i det. Att skjuta problemen framför sig är sällan god krishantering.
Gå till toppen