Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Elin Fjellman: Att kallas Socialdemokraternas släpvagn är knappast Liberalernas största problem

"Knähund" och "släpvagn". Moderatledaren Torbjörn Tegnhammars hårda ord mot Liberalerna tog skilsmässogrälet mellan de forna allianskollegorna till en ny låg nivå.
Men de verbala angreppen från M och C är knappast Liberalernas största problem. Partiets främsta utmaning är att knuffa S i en liberal riktning för att kunna få igenom sina vallöften. Det handlar bland annat om att låta fler privata företag driva förskolor och skolor samt vård och omsorg i Malmö.
Det var i en debatt på torsdagens fullmäktigesammanträde om placeringen av en ny idrottsgrundskola på Stadionområdet som Torbjörn Tegnhammar (M) kallade sin tidigare allianskollega Ewa Bertz (L) för "den före detta moderata knähunden och nuvarande socialdemokratiska släpvagnen".
I sak handlade bråket om att M, och även C, tog strid för den vision för Stadionområdet som allianspartierna, inklusive L, lanserade som ett vallöfte 2018. Men Alliansens förslag om Stadionområdet bygger främst på en idé som Moderaterna presenterade på egen hand inför valet 2010. Det gör att L utan alltför stora smärtor kan göra avsteg från allianspartiernas gemensamma förslag.
Ewa Bertz (L), Kommunalråd.Bild: Peter Frennesson
Däremot har Liberalerna andra hjärtefrågor där partiet står långt ifrån Socialdemokraterna. I Sydsvenskans stora porträttintervju berättade det socialdemokratiska finanskommunalrådet Katrin Stjernfeldt Jammeh att uppgörelsen med L innehöll ett löfte från S att inte driva att äldreomsorgen ska bli mer kommunal. L lovade i gengäld inte slåss för att den ska bli mer privat, enligt Stjernfeldt Jammeh.
Men inför valet lovade Liberalerna, i sitt kommunpolitiska handlingsprogram, att stadens äldreomsorg ska vara "serviceinriktad och utformad så att den äldre får bestämma sin vardag efter eget önskemål", att "självbestämmande och valfrihet" alltid är prioriterat för ett liberalt parti". Inom ramen för allianspartiernas program lovade de dessutom att kämpa för att låta privata företag sköta en del av hemtjänsten.
Nu pressas Liberalerna på hur valfrihetslöftena ska uppfyllas. Under torsdagens debatt i fullmäktige frågade miljöpartisten Måns Berger Liberalernas ledare Roko Kursar om Malmö stad kommer att handla upp LSS- och socialpsykiatriboenden från privata aktörer. "Vill ni genomföra upphandlingen eller inte? Vi vet ju om att Socialdemokraterna inte är superpigga på att genomföra den här upphandlingen. Men stå på dig!"
Bakgrunden är att en företrädare för ett vård- och omsorgsbolag har väckt ett så kallat medborgarförslag om att kommunen borde göra en större upphandling av LSS-boenden istället för att, som idag, enbart upphandla platser vid särskilda behov.
Katrin Stjernfeldt Jammeh och Roko Kursar presenterade det nya S-L-styret i november.Bild: Peter Frennesson
Roko Kursar anklagade Måns Berger för att använda frågan om upphandling av LSS-boenden som ett "politiskt slagträ" och klargjorde att han inte tänkte utfärda något löfte om en upphandling förrän en utredning är gjord: "Det vore oseriöst!".
Samma icke-svar kom från socialdemokraten Mediha Ahmadi: "Vi utreder först och i nästa skede tar vi ställning".
Ett tydligare besked från Socialdemokraterna kom i frågan om hemtjänsten. Kommunalrådet Anders Rubin (S) sa att hans parti kan tänka sig privata aktörer när "det lämpar sig" och "gör nytta". Men han fastslog att hemtjänsten "inte är en verksamhet som lämpar sig för att dela upp i olika delar".
Det nya samarbetet mellan Socialdemokraterna och Liberalerna slöts för bara fyra månader sedan och det är ännu för tidigt att utvärdera utfallet. Men det är tydligt att Liberalerna behöver kämpa, både med den nya relationen och med sina ex-partners.
Gå till toppen