Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Elever klimatstrejkade utanför Lommas kommunhus

På fredagsförmiddagen klimatstrejkade en handfull elever från Fladängskolan utanför Lommas kommunhus.
– Vi tycker att det här är ett viktigt budskap för hela världen, säger Astrid Söderström.

Astrid Söderström och Ebba Naudin tog initiativet till Lommas alldeles egna skolstrejk för klimatet.Bild: Johanna M Karlsson
Förra veckan demonstrerade barn och ungdomar på över 2 000 platser i över 120 länder världen över. Idén kom från 16-åriga Greta Thunberg som skolstrejkat för klimatet utanför riksdagshuset i Stockholm varje fredag sedan i somras.
På fredagen kom turen till Lomma. Astrid Söderström och Ebba Naudin, som går i fjärde klass på Fladängskolan, hade tagit med sig ett gäng klasskompisar för att tillsammans skolstrejka och uppmärksamma lokala politiker och tjänstemän på klimatfrågan.
Men något regelrätt skolk var det inte frågan om, aktionen hade stöd av både rektor, lärare och föräldrar.
Varför strejkar ni?
– Vi tycker att det här är ett viktigt budskap för hela världen, säger Astrid Söderström.
Är ni ofta oroliga för klimatet?
– Ja, om vi inte öppnar ögonen nu och tar tag i problemen med klimatet kommer det inte att fungera till slut, säger Ebba Naudin.
– Vi har ett jordklot, det finns inget mer efter det, säger Astrid Söderström.
Förutom skyltar och banderoller hade tjejerna också tagit med sig en lista med förslag på hur kommunen kan bli mer miljövänlig. Listan fick de presentera för flera höga tjänstemän.
På listan fanns följande punkter med:
• Mer cykelvägar för fler ska börja cykla och lämna bilen hemma.
• Fler soptunnor.
• Fler bussar och busshållplatser.
• Ha en eller flera dagar om året där hela Lomma samlas och plockar skräp.
• Fler lektioner i skolan som handlar om miljö och klimat.
• Mer närodlad mat för att minska på transporterna.
• Minska på animaliska produkter i skolmaten.
Och förslagen togs väl emot. Martin Persson, chef för UKF-förvaltningen, berättade att flera liknande initiativ redan tagits av kommunen, och kostchef Ann Ellis lovade att se över möjligheten att ordna ”svinnveckor” på skolorna där klasser tävlar om vilka som slänger minst mat.
– Skräpplockardagar har vi redan i förskolan, men innan lunch idag lovar jag att jag ska kolla upp om vi inte kan ha det i grundskolan också, säger kommunens utvecklingsledare Thomas Ladö.
Gå till toppen