Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinionMineraljakten på Österlen

Aktuella frågor
”Enligt WHO kan höga halter av vanadin leda till astma, bronkit och andra lungsjukdomar.”

Självfallet är de människor som bor i områden där prospekterare letar efter vanadin rädda, skriver Barbara Wohlfarth, professor i geologi vid Stockholms universitet.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Barbara Wohlfarth

Bild: null

Annons

Per Ahl, vd för Svemin, branschorganisationen för gruvor, mineral- och metallproducenter i Sverige, har gett sig in i debatten om mineralprospektering i Skåne och behovet av nya batterimetaller för att klara den klimatomställning som behövs (Aktuella frågor 16/3).

Men Per Ahl citerar mig och Svante Björck på ett sätt som leder helt fel. Kanske har vi inte uttryckt oss tillräckligt tydligt (Aktuella frågor 1/3).

Annons

Vår poäng är att fler människor behöver ha geologiska kunskaper för att kunna ställa de rätta frågorna till dem som vill prospektera på deras mark. Fler människor måste kunna tillgodogöra sig de rapporter som regeringen, SGU, Svemin och EASAC, de europeiska vetenskapsakademiernas gemensamma vetenskapliga råd, producerar. Fler människor måste förstå hur gruvavfallet kan förorena deras grundvatten och deras dricksvatten.

Annons

Ska en omställning från kol, gas och olja till fossilfri energi kunna ske behövs batterier som klarar av att lagra sol-, vatten- och vindenergi under en längre tid. Därför är de batterier som innehåller det metalliska grundämnet vanadin, så kallade redoxflödesbatterier, en lösning. Enligt WHO kan höga halter av vanadin leda till astma, bronkit och andra lungsjukdomar. Detta diskuteras tyvärr aldrig när det gäller utvinning i Sverige.

Regeringen vill stärka Sveriges position som EU:s ledande gruvnation och bjuder därför in utländska prospekterare att leta efter mineral och metaller, nu även i Skåne. Den bakomliggande tanken är att det inte kostar staten någonting om ett utländskt företag prospekterar och att det samtidigt går att få ny kunskap om fyndigheternas storlek och möjligheter. Men att det är en kunskap som kommer samhället tillgodo, som Per Ahl hävdar, är att förvränga verkligheten.

Ett dagbrott i alunskiffer – det är där vanadin finns i höga koncentrationer – medför stora miljöproblem.Farliga ämnen sipprar fortfarande ut genom vittring och når vattendrag och grundvattnet via en rykande hög av gruvavfall i Kvarntorp och gamla gruvrester i Andrarum och Degerhamn. Att, mot bakgrund av denna kunskap och erfarenhet som finns dokumenterad i talrika rapporter och vetenskapliga artiklar, påstå att en brytning i alunskiffer kommer samhället till godo är ett tecken på okunskap.

Annons

Annons

Självfallet är de människor som bor i områden där prospekterare letar efter vanadin rädda. Det handlar ju om deras mark, om deras bostad, om deras framtid och om deras liv. Att detta skulle ha att göra med bristande insikter är en feltolkning. Människor i Skåne och på Österlen vet allt för väl vad som står på spel.

Jag efterlyser en bred diskussion om hur gruvnäringens höga koldioxidutsläpp och regeringens önskan om att göra Sverige till en ledande gruvnation inom EU går ihop med att Sverige ska vara ett föregångsland när det gäller miljö.

Barbara Wohlfarth

Professor i geologi vid Stockholms universitet och ledamot i Kungliga vetenskapsakademien.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy