Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sydsvenskans Buff-pristagare: ”Vi har ett unikt perspektiv”

”Man är i periferin, så är det. Jag hoppas att det gör vår röst mer angelägen och viktig. Hela Sverige ska höras och porträtteras, annars är det fel i systemet”.
Ann Lingebrandt möter filmregissören Victor Lindgren, som med bolaget Bautafilm satt Umeå på filmkartan. Nu tilldelas kollektivet Sydsvenskans och Buffs pris på 20 000 kronor, för filmer som ”Sameblod”, ”Hobbyhorse revolution” och bioaktuella ”Till drömmarnas land”.

”Vi lever i en globaliserad värld, men det känns som om vi klarar av det sämre för varje dag. Samtidigt bygger vi fler och fler murar och gör oss hårdare som nationer.” Victor Lindgren utanför Bautafilms kontor i centrala Umeå.Bild: Ann Lingebrandt
Det är första kvällen på sommarlovet och de lediga tonåringarna sitter och dricker öl vid älven. Vid strandkanten går romska Sabina och samlar pantburkar. En tillspetsad men knappast orealistisk bild av Sverige idag.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen