Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Som reklammusik för helande kristaller

Nature Ganganbaigal gör Jonn Palmér Jeppsson besviken.

Bild: Tengger-cavalry.com

Tengger Cavalry

METAL. Northern memory.

På varje helgjuten kombination av metal och folkmusik – Primordial, Panopticon, Melechesh – går det tusen band som låter som en lokal variant av Sepulturas ”Roots”, filtrerad genom Roger Pontare.
Mongolättlingen Nature Ganganbaigal gör inte det vanliga misstaget att låta folkinfluensen vara något käckt och exotiskt. I Tengger Cavalry låter han helt hemma med strupsång, luta och hästhuvudsfiol och förmedlar något allmängiltigt, både vemodigt och triumferande, med traditionella klanger. På ett tidigt album som ”Cavalry folk” (2011) tillför thrash metal-gitarrer och trummor tyngd och energi, utan att distrahera.
Filmmusikstudier vid NYU och ett tillskott av amerikanska livemusiker verkar ha rubbat balansen. I en låt som "Cian bi rock and roll" slår Nature ihop mongolgaloppen med syntstråkar och det mest bröliga från amerikansk aggrometal. "Moment" låter som reklammusik för healingkristaller.
Utan growlet skulle "Northern memory" vara okej. Nu känns skivan mest som en oavsiktlig hämnd för västvärldens folkmetalsynder.
Gå till toppen