Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Terrorgruppen IS

Terrorgruppen IS besegrad i Syrien

IS har besegrats i Syrien, uppger den USA-stödda SDF-alliansen. Terrorgruppen ska ha fråntagits det som kallats det sista IS-fästet i landet. – Segern har varit extremt kostsam, säger SDF-ledaren Mazlum Kobane.

SDF-styrkor i al-Baghuz. Arkivbild.Bild: Maya Alleruzzo/AP/TT
USA:s president Donald Trump hävdade redan under fredagen att IS besegrats. Där och då sade kurdiskledda Syriens demokratiska styrkor (SDF) att strider fortfarande pågick i al-Baghuz, som beskrivits som IS sista fäste i landet.
Men på lördagen gick SDF ut med att staden befriats.
– Nu, efter fem års stridande, kan vi meddela att vi fysiskt besegrat IS, säger SDF:s överbefälhavare Mazlum Kobane på en presskonferens.
Trots att IS uppges ha besegrats i al-Baghuz utgör terrororganisationen ändå ett hot. En del av dess anhängare håller fortfarande till i de centrala och svåråtkomliga delarna av den syriska öknen medan andra håller sig under radarn i Irak, där de slår till genom plötsliga skjutningar och kidnappningar.
SDF menar att jakten på terrorcellerna måste intensifieras.
– De utgör ett stort hot mot vår region och mot hela världen, säger Mazlum Kobane.
SDF uppger att man kommer att arbeta för att skapa stabilitet i regionen, så att samhällsinstitutionerna ska kunna återuppbyggas och fria val ska kunna införas. Man vill också att SDF och den halvautonoma kurdiska regionen erkänns av Syrien.
– Vi uppmanar regeringen i Damaskus att komma igång med en dialog och påbörja praktiska steg för att nå en politisk lösning, säger Mazlum Kobane.
SDF inledde en offensiv mot Eufratdalen, där al-Baghuz ligger, i september förra året. Under det halvåret har över 630 civila personer – 209 barn och 157 kvinnor – dödats, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som bevakar kriget från Storbritannien. Många av de döda är IS-medlemmars anhöriga.
Efter att SDF intagit kringliggande orter och områden inleddes offensiven mot al-Baghuz den 9 februari. Alliansen meddelade vid återkommande tillfällen att en seger var nära förestående, men det dröjde flera veckor, inte minst med anledning av evakueringen av tiotusentals civila.
Den fortsatta kampen mot IS kan bli komplicerad. IS-anhängare kan utan problem hålla sig undan, och försöka smälta in bland massorna, enligt John Spencer, forskare vid amerikanska Modern War Institute.
– De är inte försvunna, och de kommer inte att försvinna, säger han till nyhetsbyrån AFP.
USA har tidigare sagt att man tror att gruppens ledare, Abu Bakr al-Baghdadi, befinner sig i Irak.
I december drevs IS ut ur den sydostliga staden Hajin, som benämnts som terrorrörelsens sista urbana fäste i Syrien. Offensiven i Hajin inleddes i september. Redan i december hävdade Trump att IS var helt besegrat i Syrien, men många ifrågasatte då den amerikanske presidentens utspel.
Fakta

Bakgrund: Slaget om al-Baghuz

De kurdiskarabiska Syriska demokratiska styrkorna (SDF) leds av den kurdiska YPG-milisen, och stöds av den USA-ledda internationella koalitionen mot IS.

I veckor har de stridit mot terrorgruppen IS, som belägrat en liten ficka i staden al-Baghuz intill floden Eufrat, som rinner genom Syrien och Irak. Området utgjorde IS sista territorium i Syrien. Terrorgruppen har tidigare kontrollerat ett område lika stort som Storbritannien, som de kallade sitt "kalifat".

Den 12 mars hävdade en talesperson för SDF-milisen att "slutet närmar sig för IS", och att bara ett hundratal IS-anhängare fortsätter att strida inifrån al-Baghuz. Ändå har offensiven tagit längre tid än man först trott, främst på grund av den höga närvaron civila och kvinnor och barn som befinner sig i området, och som SDF-alliansen velat evakuera.

Gå till toppen