Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lokal debatt: Staffanstorp utvecklas till populismens högborg

Staffanstorp, Staffanstorps kommun, genre, kommun, skyltBild: Bengt Arvidson
Den nya M/SD-regimen i Staffanstorp toppar löpsedlarna nästan varje vecka och i varje media. Vi som bor här börjar känna allt större frustration över den bild som förmedlas, inte för att vi inte håller med om stora delar av beskrivningarna utan för att vi känner för vår kommun och tycker att vi kunde prestera bättre än så här.
Listan över populistiska utspel kan göras lång; förbud mot halalslaktat kött, förbud mot skilda badtider mellan män och kvinnor, förbud mot böneutrop, förbud mot att ta emot hemvändare som varit med i IS, förbud mot tiggeri mm. Högt och lågt blandas, men med en gemensam nämnare – besluten är sällan eller aldrig inom den kommunala kompetensen och framför allt, det finns inget problem som motiverar något beslut över huvudtaget. Om inte detta är populism, vad är det då? Ett ifrågasättande av medier i största allmänhet och ”liberala fintidningar” i synnerhet, kombinerat med kritiska utspel mot lagstiftning och lagråd spär på den populistiska bilden. ”Vi behöver styra upp det här” säger Christian Sonesson. Att besluten strider mot diverse lagstiftning saknar betydelse, så länge CS får den mediala exponering han vill ha. Känns beskrivningen igen från andra delar av ett alltmer segregerat Europa?
Exemplen ovan är i hög grad exempel på fiktiva frågor som inte kräver några beslut alls. Istället för att ta tag i de verkliga problem som den här kommunen så väl hade behövt, till exempel skolan, äldreomsorgen och miljöfrågorna. Områden där Staffanstorp ligger hopplöst efter de flesta andra kommuner.
De moderater jag kände en gång (jag var själv medlem under många år) var med all rätt, ofta väldigt skeptiska till vänsterns så kallade plakat- eller signalpolitik, det vill säga när man basunerade ut förslag som man gissade tilltalade ”folket”. Ett populistiskt tillvägagångssätt som egentligen bara skapar politikerförakt. Regimen i vår kommun har med råge kvalificerat sig för en guldmedalj i denna föga hedersamma gren.
Den ledande SD-representanten i vår kommun, Richard Olsson, är så nöjd med samarbetet med M, vilket inte förvånar. Ett val till och han behövs kanske inte längre.
Jag är uppriktigt förvånad över utvecklingen, att så många moderata medlemmar och väljare sluter upp kring denna politik. Var finns alla de förnuftiga, kompromissvilliga, liberalkonservativa representanter som tidigare hade en röst i Moderaterna? En del har hoppat av, en del har säkert flyttat till Lomma, Lund eller Eslöv, men alla ni andra?

Björn Magnusson

Gruppledare Liberalerna Staffanstorp/Hjärup
Gå till toppen