Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

God man? – så gjorde vi granskningen

Vi har följt Fahris, Abdikafis och Annas familjer sedan hösten 2017. Med stöd av offentlighetsprincipen och fullmakter har vi begärt ut deras och andra huvudmäns akter hos överförmyndaren, alla klagomål som inkommit rörande Göran Magnusson de senaste åren och alla mejlkonversationer mellan Göran Magnusson och Malmö stad de senaste åren.
Vi har begärt ut och granskat alla nedlagda förundersökningar där Göran Magnusson varit målsägande sedan 2011. Från flera av varandra oberoende källor inom polisen har vi fått veta att det inte finns några pågående förundersökningar. Vi har också begärt ut polisens händelserapporter för att kontrollera de incidenter av hot, överfall och beskjutningar som Magnusson beskrivit. På liknande sätt har vi tagit del av annan relevant dokumentation om respektive fall från bland annat sjukvården, Försäkringskassan och socialtjänsten.
Utöver de skriftliga källorna har vi intervjuat ett stort antal personer med insyn i de respektive fallen. Endast ett fåtal av dem citeras i reportaget. Några personer med insyn i överförmyndarens arbete har fått vara anonyma.
Vid två tillfällen har vi frågat alla överförmyndare i landet hur många uppdrag deras mest anlitade ställföreträdare har. Göran Magnusson toppar listan. Alla kommuner kräver dock inte – som Malmö stad – att ställföreträdare uppger hur många uppdrag de har i andra kommuner. Göran Magnusson själv säger att han är medlem i en hemlig Facebookgrupp för ställföreträdare och att han där fått veta att det finns minst hundra gode män i landet som har mellan hundra och tvåhundra uppdrag var. En uppgift vi inte hittar belägg för.
Gå till toppen