Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Han är med och ordnar persiskt nyårsfirande i Lomma

Med sång, dans, mat och eldhoppning firas Nouruz – det persiska nyåret – i Lomma på söndagen.

Taher Keshtmand är med och arrangerar firandet av Nouruz i Lomma.Bild: Privat
– Egentligen var det i torsdags, men vi har firande på söndagen för att alla ska kunna vara med, även om man jobbar, säger Taher Keshtmand, som är med och arrangerar festligheterna för fjärde året i rad.
Även om det ofta kallas för det persiska nyåret så firas högtiden i fler länder än Iran.
– Nouruz betyder "ny dag" och firas i Iran, Afghanistan, Tadzjikistan, Azerbajdzjan och av kurder.
Taher Keshtmand kommer själv från Afghanistan där nyåret är en stor händelse.
– När man firar där har nya kläder och går hem till släktingar och hälsar på. Sen dansar man och har fest tillsammans.
Under söndagens tillställning i Lomma bjuds besökare på musik från olika artister, en föreställning med orientalisk magdans och afghansk mat.
Den som vågar kan avsluta kvällen med att hoppa över brinnande eldar.
– Tanken när man hoppar över elden är att man lämnar det gamla bakom sig och hoppar in i det nya, säger Taher Keshtmand.
– Nouruz är en väldigt gammal tradition, men man firar lite olika i olika länder. Förr i Afghanistan hade man inte eldhoppning, det kommer från Iran. Men nuförtiden brukar man göra det.
Tidigare år har flera hundra personer kommit till dansrotundan för att fira tillsammans. Förhoppningen är att lika många ska komma den här gången.
– Många av mina kompisar kommer. Vi har försökt att sprida informationen bland så många vi kan. Alla är välkomna, säger Taher Keshtmand.
Gå till toppen