Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Olle Lönnaeus: S-strategin i EU-valet: Bara vi sossar kan ta kampen mot nationalismen!

På scenen vid Socialdemokraternas EU-valsupptakt står en 56-årig holländare, lite krum i ryggen, och agiterar eldigt.
"Valet blir en kamp om Europas själ!"
Frans Timmermans brandtal mot högerextremismen belönas med jubel och rungande applåder. Han är de europeiska socialdemokraternas kandidat till att bli EU-kommissionens ordförande.
Till S-kongressen har han bjudits för att hjälpa Stefan Löfven att trumfa in partiets budskap inför EU-valet i maj: Högerextremisterna är på marsch– och det är bara Socialdemokraterna som kan hålla dem stången.
Vice ordförande i EU-kommissionären Frans Timmermans på Socialdemokraternas partikongress 2019.Bild: Filip Erlind/TT
På en pressträff med EU-minister Hans Dahlgren och de svenska sossarnas EU-toppnamn Heléne Fritzon berättar Timmermans om ett besök i Viktor Orbans Ungern nyligen. Trots att han varit Nederländernas utrikesminister och i dag är vice ordförande i EU-kommissionen blev han kringskuren och hånad.
”Jag var omgiven av folk i läderjackor som skrek att jag var Soros lakej. Jag fick inte prata med fackföreningarna. Jag tänkte: Är jag i Europa?”
Georg Soros är en ungerskfödd amerikanska affärsman och filantrop som blivit en symbol för globaliseringen och därmed ett hatobjekt för Europas nationalister; ofta är attackerna mot honom antisemitiskt laddade.
I hans gamla hemland Ungern har premiärminister Viktor Orban drivit högernationalismen så långt att EU:s institutioner anser att unionens grundvärden om demokrati och rättsstat inte respekteras. Domstolarna oberoende har inskränkts. Pressfriheten har strypts. Fackföreningarnas och löntagarnas rättigheter har stramats åt. En liknade utveckling sker i Polen.
”Det är skrämmande när högerextrema partier har fått direkt politiskt inflytande och driver frågor som går emot hela grunden för EU”, säger Hans Dahlgren.
EU-kommissionen, där Frans Timmermans har ansvar för demokratifrågor, och EU-parlamentet har inlett en ”artikel 7-process” mot Ungern och Polen. Ytterst kan länderna förlora sin rösträtt om de inte respekterar unionens grundvärden. Men innan det hotet verkställs är vägen lång.
Stefan Löfven lovar i sitt EU-tal att – i förhandlingarna om EU:s budget med de andra regeringscheferna – driva på för att det åtminstone ska svida ekonomiskt för Ungern och Polen. Rättar de inte in sig i ledet ska EU dra in jordbruks- och regionalstöd, som de båda staterna tjänar miljarder på.
”Vi tar striden i budgetförhandlingar. De som bryter mot EU:s grundvärderingar ska inte subventioneras”, säger Löfven.
Frans Timmermans med EU-minister Hans Dahlgren och Heléne Fritzon, partiets toppnamn i EU-valet.Bild: Filip Erlind/TT
Kampen mot högernationalismen blir ett huvudnummer i Socialdemokraternas EU-valskampanj. På Löfven, Fritzon och Dahlgren låter det som om de är de enda som kan ta den striden: Se bara på hur traditionella högerpartier runt om i Europa samarbetar högerpopulister, argumenterar de.
Se hur KD och Moderaterna var beredda att styra Sverige med stöd av SD!
Moderater och kristdemokrater skulle säkert invända. I EU-parlamentet har ju den konservativa gruppen EPP uteslutit Viktor Orbans parti Fidez, medan det korruptionsanklagade rumänska socialdemokratiska partiet fortfarande ingår i samma S&D-grupp som de svenska sossarna.
Hur hejdar man högerextremismen?
Timmermans, Löfven och Fritzon har ett enkelt svar: Man skapar jobb, välfärd och trygghet så att folk inte behöver vara rädda och lockas av populismen.
Därför ska EU ska bygga den sociala pelare som Löfven tog initiativ till vid sitt EU-toppmöte i Göteborg för två år sen.
”EU:s fria rörlighet är fantastisk. Men den fria rätten för arbetsgivare att utnyttja sin anställda är förfärlig”, säger Heléne Fritzon.
Enkelt uttryckt går det ut på att exportera den svenska modellen till Europa. Alla som arbetar i Sverige ska ha svenska kollektivavtal. Inga lettiska byggjobbare som sover på bygget. Inga bulgariska långtradarchaufförer som kör för usla löner.
Nej, bättre arbetsmiljö i hela unionen. Jämställdhet med öronmärkta pappamånader. Social hållbarhet, som det kallas.
Men den sociala pelaren är fluffig i sin konstruktion. Inget land kan tvingas till något.
Så sannolikt är Socialdemokraterna strategi riktig: Partiet vinner fler röster i EU-valet på att måla upp sig som den sista barrikaden mot högernationalismen.
Gå till toppen