Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skanörskrögarna startar rökeri i hamnen

Restaurangen är stängd, men ägarna blir kvar. Nu blir Skanörs Fiskrögeri ett rökeri på riktigt. I augusti drar verksamheten igång i hamnen.
– Det här är något vi drömt om, säger Markus Holmberg.

"Restaurangen var vår dröm, men nu har drömmen gått in i en annan livsfas", säger Charlotte H Lendrop som tillsammans med sin man Markus Holmberg startar rökeri i Skanörs hamn.Bild: Micaela Landelius
Förra våren berättade Sydsvenskan att Charlotte H Lendrop och Markus Holmberg tagit beslutet att sälja Skanörs Fiskrögeri.
Efter nästan två decennier med restaurangen kände båda att det var dags att förverkliga en annan gemensam livsdröm – att röka lax på heltid. Det senaste året har de letat med ljus och lykta efter rätt ställe att starta ett eget rökeri på i både Vellinge och Trelleborgs kommuner. Ett tiotal tomter har varit aktuella, men inte fungerat sett till prislappen, läget eller tidsaspekten på hur lång tid bygget skulle ta.
Restaurangen byggs om till lager och kontor.Bild: Micaela Landelius
När den sista affären föll igenom landade Charlotte H Lendrop och Markus Holmberg därför i beslutet att stanna kvar och storsatsa i Skanörs hamn.
– Från början tyckte vi att det var lite synd att hamnen skulle förlora den här välbesökta restauranglokalen. Det var en av anledningarna till att vi ville söka oss härifrån. Men om man vänder på det så startar vi nu en verksamhet som inte bara har sommaröppet, där folk kommer att arbeta året runt, säger Charlotte H Lendrop.
Paret tog över krogen och fiskbutiken i Skanör den 1 januari 2001. Båda hade redan lång erfarenhet i restaurangbranschen. Hon jobbade med mat och dryck på Scandic St Jörgen, han var köksmästare på dåvarande Nyströms gastronomi på Kramer.
– Så efter nästan 20 år ville vi göra en omstart och bygga något eget. Samtidigt har den här lokalen allt vi behöver. Och det är en otroligt vacker arbetsplats precis vid havet, säger Charlotte H Lendrop.
Skanörs Fiskrögeri blir rökeri på riktigt – och byter namn.Bild: Sven Persson
Den nya rökugnen är beställd och planen är att första leveransen ska rulla ut lagom till skolstarten i augusti. Fokus i produktionen kommer att ligga på varm- och kallrökt lax. Tidigare har man kunnat röka tio ton filéer per år, nu är målet att öka till femtio ton redan de första åren.
– Man känner sig lite som ett barn. Det här är något vi drömt om. Den här ugnen är som en Rolls Royce att röka lax med, rätt verktyg för att kunna ta fram en produkt som folk är nöjda med. Något helt unikt, säger Markus Holmberg.
Han menar att konsten att röka laxen – som köps in från Norge – är ett "industriellt hantverk".
– Kunderna vill ha lax som man kan äta med gott samvete. Lax som fått bra foder, som haft mycket yta att simma på och som blivit utsatt för så lite antibiotika som möjligt. Därför jobbar vi med bra odlare och ett hållbart helhetstänk.
Kylar och diskbänkar i restaurangköket ska bytas ut mot packbord och en ny rökugn.Bild: Micaela Landelius
Den välbesökta fiskbutiken kommer fortsättningsvis att ha öppet vid högtider. Nästa tillfälle blir vid midsommar. Hittills har paret nyanställt en person, och menar att det kan bli fler arbetstillfällen framöver. Det är också klart att verksamheten kommer att byta namn från Skanörs Fiskrögeri till något annat.
I nuläget har Charlotte H Lendrop och Markus Holmberg fem år kvar på arrendet med Vellinge kommun. Den kortsiktiga planen är att göra små förändringar i den 380 kvadratmeter stora byggnaden. Detta för att den enkelt ska kunna återställas till restaurang om rökeriet växer ur lokalerna. Ett annat alternativ kan bli att bygga ut på sikt.
Charlotte H Lendrop berättar att paret bara fått positiv respons när de berättat om sina nya planer.
– Restaurangen var vår dröm, men nu har drömmen gått in i en annan livsfas. Det är dags för nya utmaningar, säger hon.
Gå till toppen