Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fredrik Ekelund: Debatten på gatan har blivit Jupiters huvudvärk

Gula västarnas protester hämtar sin näring ur motståndet mot Macron och hans försök att gå rörelsen till mötes har avvisats. Hur ska han svara på de nya våldsamheterna? Det frågar sig Fredrik Ekelund.

"Debatten är på gatan". Gula västarna har avfärdat Macrons öppna debatt.Bild: Mehdi Chebil / TT
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Det var under den franska revolutionen som det moderna vänster-högerbegreppet föddes, ur ren logistik: de som var emot kungen slog sig ner till vänster i nationalförsamlingen, de som var för till höger. Sedan dess har vänster-högerbegreppet styrt politiken i många länder i världen, inte minst i Frankrike. Men när Emmanuel Macron vann det franska presidentvalet den 9 maj 2017, efter att ha krossat sin motståndare Marine Le Pen, hände något historiskt i Frankrike. Det handlade inte bara om att den nye presidenten var så ung, utan också om att han hade lyckats bryta upp den vänster-högerskala som styrt Frankrike sedan revolutionen.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen