Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fjorton års fängelse för knivmordet i Kävlinge

22-åringen döms till fjorton års fängelse för mordet på Nordanväg i Kävlinge i november. 17-åringen döms mot sitt nekande, för medhjälp till vållande till annans död och grov misshandel.
– På det stora hela är jag nöjd med domen, säger åklagaren Pernilla Trimmel.

Nordanväg i Kävlinge.Bild: Lars Brundin
Under måndagen kom domen i det uppmärksammade mordet på Nordanväg i Kävlinge i november, då en 40-årig man dödades av ett knivhugg i ryggen.
En 22-åring man hemmahörande i Kävlinge har erkänt att han utdelade det dödande hugget. Han döms för mord till fjorton års fängelse. Det är den påföljd som åklagare Pernilla Trimmel yrkat på under rättegången.
– På det stora hela är jag nöjd med domen, säger hon.
– Jag är nöjd med hur rättegången förlöpte. Vi fick fram en bra bild av händelseförloppet och det har tingsrätten tagit till sig.
När det kommer till den 17-årige medgärningsmannen gör tingsrätten en annan bedömning än åklagaren om vad han har haft för uppsåt. Han har hela tiden nekat till brott, men erkänt att han tog med sig mordvapnet till platsen och överlämnade det till sin kamrat.
Läs också Vittnesuppgifter pekar mot att 17-åringen uppmuntrade knivhugg
Frågan har varit om ynglingen även uppmanade sin kamrat att hugga mannen.
Det är utrett att dådet föregicks av ett bråk på platsen, mellan 40-åringen och vänner till de nu dömda unga männen. Händelsen filmades av en ung tjej som var på platsen. På en inspelning hörs en röst ropa ”hugg han, hugg han” varpå 22-åringen hugger.
Enligt Lunds tingsrätt är det ställt bortom rimligt tvivel att det var 17-åringen som uppmanade till hugget.
”Han var rimligen den ende som kände till att XX just i det ögonblicket hade hans kniv.”
Tingsrätten anser att 17-åringen varit likgiltig inför de skador som 40-åringen skulle utsättas för, när han uppmanade sin äldre kamrat att hugga. Men det är inte utrett om han var likgiltig inför att mannen skulle dö av skadorna. Han döms därför för grov medhjälp till vållande till annans död samt grov misshandel. Hans påföljd blir ungdomsvård.
Åklagare Perilla Trimmel ville i första hand att han skulle dömas för mord, alternativt medhjälp till mord. På frågan om hon tänker överklaga den domen svarar åklagaren:
– Det kan bli aktuellt att överklaga, men jag har inte tagit ställning till det än, säger Pernilla Trimmel.
Hon passar även på att berömma de poliser som utrett mordet.
– Det var en engagerad och kunnig utredningsgrupp.
Enligt domen ska de båda tillsammans betala drygt 400 000 kronor i skadestånd till den mördade mannens anhöriga.
Gå till toppen