Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sara Berg: Med målet att göra klimatförändringar kul

Electromusikern Grimes har hittat ett nytt sätt att handskas med undergången.

Det finns olika sätt att kämpa för klimatet.Bild: Lars Brundin
I Maja Lundgrens sci-fi-roman ”Den skenande planeten” från i somras har delar av mänskligheten emigrerat till planeten Zarmina, där de lever i frid och harmoni. Nere på jorden har det fjärde världskriget nyss avslutats och allting är egentligen ganska eländigt.
Men till skillnad från litteraturgenren kli-fi, klimatfiktion, som uppstått på grund av den stundande klimatkatastrofen, är detta inte enbart en dystopi. Barn tillverkas till exempel inte längre på vanligt vis, utan med hjälp av 3D-skrivare eller i externa livmödrar, som förvaras i perfekt atmosfär.
En annan som ser framtiden an med viss tillförsikt är electromusikern Grimes, eller c som hon numera föredrar att kallas, medan hon funderar ut vad hennes nästa alias ska bli.
Hennes kommande skiva har fått namnet ”Miss_Anthropocene” och är enligt henne själv ett konceptalbum om en klimatförändringsgudinna som snarare njuter av än fruktar jordens undergång. Varje låt kommer att gestalta olika sätt att utrota mänskligheten och den första singeln handlar om när AI tar över och förslavar oss.
”Mitt mål är att göra klimatförändringar kul”, skriver hon på Instagram.
Men det är inte så dumt som det låter. Idén är snarare att konkretisera någonting som är så abstrakt att vi inte kan förhålla oss till det. Kanske kan det bli enklare att bekämpa miljöförstöring och urspårad teknik om vi tänker på misären i form av ondskefulla karaktärer. För i slutändan vill vi väl alla att den goda sidan ska vinna?
Gå till toppen