Intresset för bastu och vinterbad är större än någonsin tidigare. Besökarna strömmar till Ribersborgs kallbadhus i en omfattning som vi aldrig sett maken till.
Badhuset från 1898 är idag Nordens mest välbesökta kallbadhus med ständigt stigande besökssiffror. Det hade 10 000 årsbesök i mitten av 1960-talet och kommer att ha uppskattningsvis över 200 000 i år.
Ofta har badhuset över tusen badare på en och samma dag. Personalen tvingas ibland begränsa insläppet eftersom det är överfullt inne på badet.
Det stora trycket gör att badhuset är utsatt för hårt slitage och underhållet brister. Bland annat saknas dörrar till flera badhytter och innerbassängerna rensas inte regelbundet.
De så kallade Queer-kallisdagarna, då hela badhuset en dag i månaden håller öppet för alla oavsett kön, kropp och identitet har bidragit till populariteten. Många vill bada tillsammans. (Men här ligger Malmö långt efter Helsingborg, som har gemensamt bad tre dagar i veckan.) Vi vill gärna se fler dagar med mixat kallbadhus.
Annons
Annons
Vi önskar också fler gemensamma, handikappanpassade ytor under badets ordinarie öppettider.
Kallbadhuset är en av stadens främsta sevärdheter och ska vara tillgängligt för alla utan trängsel.
Det är fullt möjligt att i samråd med länsantikvarien bygga ut och anpassa de nyare delarna av badet ut mot havet till tidens krav på tillgänglighet för alla, utan att de historiska värdena går förlorade.
Det behövs fler bastur, duschar, toaletter och omklädningsrum. Underhållsplanen för kallbadhuset måste ses över.
Den dialog som tidigare fanns med stamgästerna bör återupprättas i ett brukarråd där badarna, genom demokratiskt valda representanter, får komma till tals.
Landbryggan, fasaden mot stranden, restaurangen, badhytterna och innerbassängerna har ett starkt skydd i den byggnadsminnesförklaring som finns för kallbadhuset. Miljön får inte gå förlorad. Det handlar om omistliga kulturvärden som måste vårdas och underhållas.
Ut mot havet ligger omklädningsrummen och basturna från 1962. De är om- och tillbyggda i omgångar, senast efter en brand 2001. Stenpiren, fronten mot havet, tillkom 1991 efter att en höststorm rev stora delar av badhuset, och har räddat kallbadhuset från många hårda stormar sedan dess. Fasaden mot havet kan få ett mer tilltalande utseende och funktion.
Oavsett om Ribersborgs kallbadhus byggs till är behovet av fler kallbadhus stort. Nutidens starkt växande trend med motion, friskvård och vinterbad har gett ett aldrig tidigare skådat tryck på kallbadhuset. Tendensen är densamma i Sibbarps kallbadhus.
Annons
Annons
Det behövs minst ett nybygge för att avlasta kommunens två nuvarande kallbadhus.
Det finns flera tänkbara platser längs kusten för nybyggen, som inte måste ske i kommunal regi. Låt privata entreprenörer bygga ett modernt kallbadhus med restaurang, bad- och bastuanläggning.
Vi älskar Ribersborgs kallbadhus och gläder oss åt att fler upptäcker vinterbadets fröjder. Men vi vill inte stå i kö för att få vinterbada och njuta av en skön stund i bastun.
Bygg fler kallbadhus i Malmö!
Styrelsen för Malmö bastugille
Lars-Gunnar Bengtsson
Silke Olofsson
Rasmus Lindvall
Marianne Klimm
Peter Norlin
Annika Råbrant
Anita Nordstedt-Sparrvik