Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nej till att låta åklagare utse försvarare

Riksdagen säger som väntat nej till regeringens förslag om att låta åklagare utse offentliga försvarare utanför kontorstid. Arkivbild.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Riksdagen följer justitieutskottets linje och säger nej till regeringens förslag att låta åklagare utse offentliga försvarare i fall utanför kontorstid, som på helger.
De borgerliga partierna och Sverigedemokraterna bildade riksdagens majoritet mot förslaget. Riksdagen vill i stället att regeringen inrättar en nationell domstolsjour som får utse försvarare utanför kontorstid.
I dag är det domstolar som utser offentliga försvarare. Med anledning av EU:s rättshjälpsdirektiv som fastställer att rättshjälp ska beviljas utan onödigt dröjsmål föreslog regeringen att åklagare i vissa fall, på kvällar och helger, ska kunna utse offentliga försvarare. Att införa en domstolsjour skulle vara kostsamt och ineffektivt, enligt regeringen.
Förslaget har mött stark kritik från bland annat Advokatsamfundet. Enligt majoriteten i justitieutskottet kan regeringens förslag ifrågasättas av både principiella och rättssäkerhetsskäl.
Gå till toppen