Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tångvalla utses till "skolbibliotek i världsklass"

Tångvalla i Falsterbo är en av flera sydvästskånska skolor som har "bibliotek i världsklass". En person lyfts fram som drivande i arbetet bakom utmärkelsen – skolbibliotekarie Ann-Christine "Kicki" Fredriksson.

"Det är viktigt att skolbiblioteken ses som en resurs". Ett av skolbibliotekarie Ann-Christine Fredrikssons knep för att väcka elevernas (och kollegornas) intresse är hennes "bokattacker": att gå in i olika ämnen och projekt, och på få minuter berätta om en läsvärd bok.Bild: Privat
Fackförbundet DIK, som organiserar akademiker inom kultur- och kommunikationsbranschen, håller varje år en rikstäckande tävling för att lyfta landets bästa skolbibliotek. I år är Tångvalla en av ett drygt sextiotal skolor som får utmärkelsen "skolbibliotek i världsklass". Samtidigt uppmärksammas också skolor i Staffanstorp, Kävlinge och Burlöv.
– Vellinge var en av de första kommunerna som bestämde sig för att ha utbildade bibliotekarier på plats ute på skolorna. Det är fantastiskt att ha det, när de är som Kicki, säger Sara Thenfors Linderoth, rektor på Tångvalla.
Hon nämner bland annat Ann-Christine Fredrikssons nära samarbete med personalen och insatser i och för olika åldersgrupper.
Som sagostunderna för förskoleklasserna där musikläraren hjälpt till att tonsätta berättelser, olika ämnesövergripande projekt i källkritik för de äldre eleverna och bibliotek för fritidsgruppen efter skoltid. Under veckans "afternoon tea" bjuder hon in anställda för scones och samtal, både om böcker som passar barnen och pedagogisk litteratur.
– Man har ju sett att läsande bland barn har minskat, men genom böckerna kommer vi i kontakt med så mycket utanför skolan. Det är portar till andra världar, klyschigt men sant. Då behöver vi locka till läsning. Och Kicki ser till att det blir lustfyllt. Det här är ett kvitto på hennes arbete, säger Sara Thenfors Linderoth.
"Det här visar att skolbiblioteket – och skolbibliotekarien – kan ha en central roll i det arbete som görs", säger skolbibliotekarie Ann-Christine Fredriksson. Här med Tångvallas rektor Sara Thenfors Linderoth.Bild: Privat
Ann-Christine Fredriksson, som i grunden också är filmvetare, blev anställd på Tångvallaskolan för ett år sedan. Hon menar att utmärkelsen är viktig för skolan som helhet.
– Det har varit mycket diskussioner kring skolbibliotekens vara eller icke vara de senaste åren. Och det är många skolor som inte utnyttjar sitt bibliotek som man gör på den här skolan.
Hon hoppas också att utmärkelsen ska ha en ringar på vattnet-effekt även för de andra skolbiblioteken i kommunen.
– Det här visar att skolbiblioteket – och skolbibliotekarien – kan ha en central roll i det arbete som görs. Vare sig det handlar om värdegrund, lärande eller läsande. Att vi ses som en resurs.
Vad är den viktigaste delen av ditt uppdrag?
– Jag sitter på en unik position. Jag behöver inte bedöma några elever, så de kan få en annan relation till mig i sin inlärning, säger Ann-Christine Fredriksson.
– Det viktigaste i den rollen handlar dels om det läsfrämjande arbetet, men också om att hjälpa eleverna att lära sig källkritik och att själva söka svar i informationsflödet.
Fakta

Andra skolor som uppmärksammas i tävlingen:

Kävlinge kommun: Lackalänga-, Ljungen-, Rinnebäcks-, Skönadals- och Tolvåkerskolan.

Burlövs kommun: Åkarps-, Dalslunds-, Södervångs- och Svanetorpsskolan.

Staffanstorps kommun: Baldersskolan.

Fakta

Om utmärkelsen:

Det är sjunde året som fackförbundet DIK delar ut utmärkelsen ”Skolbibliotek i världsklass”.

Juryn har bland annat bedömt bibliotekens förmåga att stärka elevernas läs-, kommunikationsförmåga och digitala kompetens, samt hur man erbjuder stöd till enskilda och grupper i deras lärprocesser. Bibliotekarien ska i det arbetet fungera som en "effektiv inspiratör" som ger barn och ungdomar verktyg för källkritik och att själva söka kunskap.

Gå till toppen