Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Personal på pågatågen får kroppskameror

Den som åker pågatåg från och med nu, kan bli filmad. Ett antal kundvärdar kommer att bära kroppskameror. Tågbolaget Arriva hoppas att det ska göra personalen tryggare, och att det ska förebygga bråk och kränkningar.

Tio kroppskameror har köpts in i en första omgång.
Det förekommer ganska ofta att personalen på pågatågen utsätts för hot och våld och att passagerare ilsknar till vid biljettkontrollerna. 2017 genomförde Arriva ett pilottest med kroppsburna kameror på pågatågen, och det utvärderades av Malmö universitet.
Tio kroppskameror har köpts in, men det blir frivilligt för kundvärdarna att bära dem. Tanken är att kamerorna ska vara påslagna under hela arbetspasset.Bild: Britt-Mari Olsson
– De som hade burit kamerorna i tjänsten kände sig tryggare. Framförallt minskade kränkningar mot den kvinnliga personalen, säger Arrivas säkerhetschef Kenny Bungss i ett pressmeddelande.
Filmer från kamerorna kan också granskas i fall där misstänkta brott eller olyckor inträffar. Bara Arrivas trygghetschef kommer att ha tillgång till materialet, om brott misstänks skickas filmen vidare till polisen. Bildmaterialet raderas efter 30 dagar.
Flera av de stora lokaltrafikbolagen i Sverige utrustar sin personal med kroppskameror. Förutom Arriva även Stockholm Lokaltrafik och SJ.
Men Ola Brunnström som är skyddsombud för personalen på de skånska pågatågen är tveksam till om kroppskamerorna är lösningen på problemet med våld. Han skulle hellre se utökad bemanning på vissa utsatta sträckor.
– Det finns annan kameraövervakning på tågen och på stationerna, men det hjälper uppenbarligen inte när vår personal blir hotad och misshandlad, säger han till Metro.
– Men vi är villiga att testa och jag hoppas såklart att det funkar. Vi skyddsombud är desperata. Man kan räkna med att en person som klipper biljetter råkar ut för hot och våld åtminstone en gång om året.
Gå till toppen