Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Egyptisk aktivist släppt ur fängelse

Den egyptiske sekulära aktivisten och bloggaren Alaa Abd al-Fattah har blivit villkorligt frigiven efter fem år i fängelse. Straffet utdömdes sedan han organiserat en protest utanför det egyptiska parlamentet.

Den egyptiske aktivisten Alaa Abd al-Fattah. Arkivbild.Bild: Nariman El-Mofty
al-Fattah var en av frontfigurerna under den arabiska våren 2011 när landets dåvarande president Hosni Mubarak avsattes. Han släpptes på fredagen från Tora-fängelset i södra Kairo och förenades med sin familj.
På sociala medier skriver al-Fattahs systrar: ”Alaa är fri”.
Alaa Abd al-Fattah kommer nu att vara under strikt övervakning under fem år, vilket bland annat innefattar att han varje natt ska sova inne i på den lokala polisstationen, uppger en poliskälla.
En rad skådespelare, författare, sångare och bloggare har gripits i omfattande tillslag ledda av president Abd al-Fattah al-Sisi, sedan han med militärens hjälp avsatt den demokratiskt valda islamistiske presidenten Muhammad Mursi.
al-Sisi återvaldes i fjol med 97 procent av rösterna i ett val som saknade trovärdiga utmanare och har dömts ut som farsartat av internationella bedömare.
Gå till toppen