Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Författaren Anders Ehnmark död

Författare, journalist – fri skribent. Anders Ehnmark har avlidit, vid 87 års ålder, bekräftar hans familj för Dagens Nyheter.

Anders Ehnmark. Arkivbild.Bild: Ingvar Svensson/TT
Ehnmark började sin karriär som skribent i Expressen i mitten av 50-talet för att senare anställas på Norrskensflamman och 1995 återigen bli kolumnist på Expressen.
Ehnmarks författarskap inleddes med utrikespolitiska rapporter från bland annat Angola – debuten ”Angola” kom 1962 – och Kuba men även från det röda Norrbotten. Han samarbetade också med författaren PO Enquist i verken ”Chez nous”, ”Mannen på trottoaren” och ”Doktor Mabuses nya testamente”.
Stefan Jonsson, kritiker på DN, författare och professor vid Linköpings universitet, tycker att Anders Ehnmark oförtjänt har fallit i glömska på senare år.
– Hans böcker och hans insats är en viktig del av den svenska idédebattens historia. Han skrev inte romaner – tillsammans med PO Enquist skrev han vissa dramer – men i och med att han själv mer valt det journalistiska hållet så är det svårare att skriva in sig i litteraturhistorien, säger han och fortsätter:
– Men stilistiskt sett fanns det en litterär skärpa i allt han skrev.
Sammanlagt skrev Ehnmark närmare 30 böcker och tilldelades priser som Svenska Akademiens essäpris och Övralidspriset. Förutom den pregnanta stilen lyfter Stefan Jonsson fram Ehnmarks insatser för att skriva om avkolonialiseringen av Afrika och hans förmåga att på litet utrymme med stor skärpa göra politisk-filosofiska samtidskommentarer.
– Det kommer att stå sig. Det och den historiska insatsen att hålla den svenska icke-akademiska idédebatten på en mycket hög nivå. Där bidrog han väldigt starkt.
Anders Ehnmark, som sedan nästan 50 år var gift med journalisten Annika Hagström, blev 87 år.
Gå till toppen