Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lomma vill inte längre vara rättvisemärkt

Att bli en så kallad ”Fairtrade city” är för meckigt. Det tycker alliansen i Lomma som nu beslutat sig för att inte ansöka om diplomeringen.

För att få kalla sig en Fairtrade city måste en kommun jobba för rättvis handel och etisk konsumtion,Bild: Mats Roslund
För att få kalla sig en Fairtrade city, eller rättvisemärkt stad, måste en kommun bland annat fylla i en omfattande redovisning om hur dess konsumtion av rättvist handlade produkter ser ut idag, och vad man vill bli bättre på. Dessutom måste man sätta samman en styrgrupp med sju till tolv personer, både tjänstemän, politiker och representanter för näringslivet och civilsamhället.
Det innebär för mycket administration anser det borgerliga styret i Lomma, som i kommunstyrelsen nu beslutat att man inte ska ansöka om den särskilda diplomeringen.
Socialdemokraterna motsatte sig beslutet.
– Vi vill självklart verka för att inköp och produktion av rättvisa produkter ska fortgå, och vi har redan en egen upphandlingspolicy som reglerar det, säger kommunstyrelsens ordförande Robert Wenglén (M).
Är det inte bra reklam för Lomma att kunna kalla sig rättvisemärkt?
– Nej, eller det motiverar i alla fall inte det arbete och de kostnader som det medför.
Gå till toppen