Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Markägaren välkomnar gruvbolaget – provborrning i Hörby kan bli av före sommaren

Tänk om man kan skörda vanadin i några år och sedan byta till vete. Så resonerar Otto Millbourn, markägaren i Hörby som välkomnar Scandivanadiums borrhål.
Här går dessutom den kommunala processen smidigare än på Österlen. Allt talar för att bolagets provborrningar inleds i Mellanskåne, kanske redan före sommaren.

”Om man kan hitta lämpliga områden där man kan ta upp åkermark och sedan återställa utan att förstöra för miljö och människor. Och vi behöver vanadinet av miljöskäl. Då tycker jag att det är ett lämpligt sätt. Då skulle det till del kunna ske på vår mark”, resonerar Otto Millbourn om gruvplanerna.Bild: Ingemar D Kristiansen
Fem stycken borrhål ska placeras på Otto Millbourns mark i Lyby utanför Hörby. Han och brodern Oscar Scholtz har skrivit på avtalet. Som första markägare i Skåne har de accepterat Scandivanadiums arbetsplan. För de tio borrhålen i Tomelilla går förhandlingarna med markägarna trögt.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen