Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nyckelpigornas sommar börjar på kyrkogården

Nyckelpigornas tid på Svedala kyrkogård är nu.
Ur häckarnas skyddade vintervisten kravlar de prickiga skalbaggarna fram i tusental.

Häckarna på kyrkogården är perfekta miljöer för de övervintrande nyckelpigorna. I bakgrunden ses gravkapellet.Bild: Mats Amnell
Den som tar en promenad på kyrkogården får lätt intrycket att buskarna är fulla av röda bär och att ännu fler fallit ned på marken.
Men bären rör på sig och en närmare titt avslöjar samlingar eller till och med klasar av nyckelpigor.
Nyvaknade ur vinterdvalan är de fortfarande sävliga och tröga i rörelserna.
– De kommer fram varje år i mars när solen börjar värma. De kan vara olika många. Men i år är det otroligt. De är jättemånga, säger Nils Gunnar Nordquist, som tidigare var kyrkogårdschef och arbetade 45 år inom Svedala församling.
Ett fjolårslöv har lockat till sig ett tjugotal nyckelpigor.Bild: Mats Amnell
Han menar att förklaringen finns i kyrkogårdens täta och vintergröna häckar. Häckarna och deras rotsystem utgör perfekta vinterplatser för nyckelpigorna och deras ägg.
Att det förra sommaren fanns ovanligt mycket bladlöss, som är nyckelpigans favoritföda, tror han kan ha bidragit till att beståndet av de små skalbaggarna nu tyckes explodera.
När nyckelpigorna väl hunnit vakna till sprider de sig i landskapet och kyrkogården blir sig så småningom åter lik.
Nyckelpigorna samlas i klungor där solen värmer och där de finner lä för vinden.Bild: Mats Amnell
På Jordbruksverkets hemsida går att läsa att nyckelpigan ofta övervintrar tillsammans med andra individer i grupper. De söker skydd mot kyla och vind, till exempel under bark, i en spricka i husgrunden eller i håligheter i marken.
När vårsolen börjar värma kommer nyckelpigorna fram. Honorna lägger sina gulfärgade ägg i en grupp, på blad eller andra växtdelar, där det finns bladlöss. En hona kan lägga flera sådana äggkolonier med vardera 10–30 ägg.
På avstånd ser de prickiga skalbaggarna ut som röda bär.Bild: Mats Amnell
Gå till toppen