Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Förlust igen för Mays avtal om brexit

Det blev inte tredje gången gillt. Storbritanniens parlament röstar återigen nej till premiärminister Theresa Mays utträdesavtal med EU, som tvingas ladda för ett nytt toppmöte om brexitkrisen.

Storbritanniens premiärminister Theresa May talar i underhuset inför fredagens omröstning.Bild: House of Commons via AP/TT
På den dag som Storbritannien skulle ha lämnat EU hoppades May och hennes regering att åtminstone få ett principklartecken för sitt utträdesavtal.
Tanken var att få ett efterlängtat ja genom att tills vidare lägga den politiska deklarationen om framtida relation till EU åt sidan.
Fast det gick inte den här gången heller.
När talman John Bercow på fredagseftermiddagen bad rösträknarna att redovisa resultatet mellan ”aye” och ”noe” blev siffrorna 286 mot 344.
– Så det är noe-sidan som har det! mässade Bercow, medan det stora jublet utbröt bland oppositionen.
Premiärministern var bister i sin omedelbara kommentar till ledamöterna.
– Det borde vara något som varje ledamot djupt beklagar att vi ännu en gång inte kunnat ge stöd åt att lämna EU på ett ordnat sätt. Konsekvenserna av parlamentets beslut är allvarliga, sade May.
– Grundläget är nu att Storbritannien ska lämna EU den 12 april. Det är om bara 14 dagar. Det finns inte tid för att enas om, lagstifta och ratificera ett avtal och samtidigt har parlamentet också varit tydliga med att det inte tillåter att vi lämnar utan avtal, sade premiärministern.
I sina slutord inför omröstningen försökte hon dessförinnan en sista gång vädja med känslomässiga argument.
– Om vi inte röstar för det här i dag så kommer folk att fråga oss: varför röstade ni inte för brexit? sade May – utan att det hjälpte.
Från EU:s sida reagerade permanente rådsordföranden Donald Tusk med att omedelbart kalla in till ännu ett krismöte i Bryssel.
”Med hänvisning till avvisandet av utträdesavtalet från underhuset så har jag beslutat att kalla in till ett toppmöte den 10 april”, skrev Tusk på Twitter.
Från den brittiska oppositionen – både den externa i Labour-partiet och den interna hos Mays egna partikamrater – krävs i sin tur att premiärministern tackar för sig.
– Det här avtalet måste ändras. Om premiärministern inte kan acceptera det måste hon avgå och låta landet bestämma sig om framtiden genom ett nyval, sade Labourledaren Jeremy Corbyn i parlamentet.
Även Steve Baker, från Konservativa partiets grupp av ärkebrexitörer, har fått nog.
”Jag beklagar att behöva säga det, men det är dags för Theresa May att uppfylla sitt löfte och ge plats så att en ny ledare kan leverera ett utträdesavtal som kan accepteras av det här parlamentet”, sade Baker i ett barskt uttalande enligt Reuters.
Nej-beslutet gör att osäkerheten och ovissheten går vidare. Närmast väntar på måndag fortsättningen på de vägledande omröstningar som parlamentet höll i onsdags.
Inte heller där fanns dock någon majoritet för de alternativ som olika parlamentsledamöter fört fram, om allt från nya folkomröstningar till mjukare brexitlägen med exempelvis en tullunion med EU.
Problemet är samtidigt att tiden nu är ytterst knapp. Mycket tyder på att parlamentet måste välja bland två alternativ som man tydligt och länge varit emot: antingen att lämna helt utan avtal eller att be om en lång förlängd förhandlingsperiod, som i så fall också inkluderar ett brittiskt EU-val i slutet av maj.
Uppgivenheten hördes tydligt i premiärministerns ord i parlamentet efter fredagens nej.
– Herr talman, jag är rädd för att vi närmar oss gränsen av vad det här huset klarar av, sade Theresa May i London.
Fakta

Nej, nej och nej till Mays avtal

Det brittiska parlamentets underhus har nu tre gånger röstat om det utträdesavtal som premiärminister Theresa May förhandlat fram med EU.

• 15 januari: 202 ja, 432 nej – förlust med 230 rösters marginal.

• 12 mars: 242 ja, 391 nej – förlust med 149 rösters marginal.

• 29 mars: 286 ja, 344 nej – förlust med 58 rösters marginal.

Enligt den plan som lades fram av övriga EU-länder vid ett toppmöte i förra veckan har nu Storbritannien på sig till den 12 april att "ange den fortsatta inriktningen" för sina brexitplaner.

Gå till toppen