Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Allt fler japaner lever i isolering

Varken skola eller arbete – och inga andra sociala kontakter än familjen. Så lever över 600 000 medelålders japaner enligt överraskande siffror i en ny rapport.

Oväntat många äldre japaner lever i social isolering visar en ny statlig undersökning. Bilden är från en park i Tokyo. Arkivbild.Bild: Itsuo Inouye/AP/TT
Social isolering är ett välkänt problem i Japan, där fenomenet till och med fått ett eget namn: hikikomori.
Tills nyligen har man utgått ifrån att isoleringen främst gäller tonåringar och personer i 20-årsåldern. Men enligt en färsk statlig undersökning finns uppskattningsvis 613 000 hikikomori mellan 40 och 64 år. Det handlar om personer som under minst sex månader varken har ett arbete eller en utbildning att gå till och som under hela den tiden inte heller har kontakt med någon utanför den egna familjen.
– Antalet var större än vi hade föreställt oss. Hikikomori är inte bara ett problem för yngre, säger en regeringstjänsteman med ansvar för undersökningen.
Närmare tre fjärdedelar av deltagarna i undersökningen är män och omkring hälften har levt i isolering under mer än sju år, enligt regeringen. De 613 000 överstiger antalet hikikomori under 39 år, som uppskattades till 541 000 i en liknande statlig undersökning från 2016.
Många av dem antas vara finansiellt beroende av sina föräldrar.
– Detta visar att det är tufft att leva i det japanska samhället, säger Rika Ueda, som arbetar för en ideell organisation som ger stöd till föräldrar till socialt isolerade personer.
Hon lyfter fram de strikta sociala koderna, kraven på att passa in och den pressande arbetskulturen.
– Undersökning visar att vi bör fråga oss vad ett lyckligt liv egentligen innebär, säger Rika Ueda.
Gå till toppen