Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lunds skolbarn får fortsätta äta kött

För en månad sedan blev Feministiskt initiativs motion om vegetarisk kost för Lunds kommunpolitiker föremål för liberal nidvisa. Under torsdagskvällens kommunfullmäktige talades det återigen om vegetabilisk kost, den här gången för Lunds barn.

Fi ville att vegansk kost ska erbjudas som alternativ dagligen, på alla Lunds kommunala förskolor, grundskolor och gymnasieskolor. Två dagar i veckan skulle det serveras uteslutande vegansk mat.
De rödgröna partierna tyckte istället att att en dag per vecka ska fortsätta vara vegetarisk och resterande dagar erbjuda vegetariska alternativ. Kvintetten och SD yrkade för avslag på motionen.
Motionen avslogs med 37 röster mot 27.
– Jag vill starkt varna för att sätta vegansk mat som någon form utav norm, sa Jan Annerstedt (FNL).
— Det slängs mer och matgästerna minskar när det serveras vegetabilisk mat i skolorna. Det sämsta för hälsa och inlärning är att hoppa över lunchen eller att äta skräpmat, och det värsta miljösvinnet är den maten som slängs, sa Pia Askman (C).
— Ifall vi inte slänger nio gånger så mycket mat tycker inte jag att det här är ett problem, replikerade Annika Nilsson (Fi).
— Vi behöver minska vår köttkonsumtion, men vegansk kost är ju inte helt oproblematisk. Både den biologiska mångfalden och ekologisk odling är beroende av djurhållning, sa Lars Wirtén (MP).
— Vi ska gå före och vänja oss vid att äta mindre kött än vad vi gör i dag. Men det är att gå för långt med helt vegetabilisk kost, sa Klara Twete (S).
Karl Branzén (L) sjöng inte denna gång, utan hänvisade istället till lagboken.
— Det finns ju faktiskt en skollag som säger någonting om näringsriktig mat, titta i den.
Gå till toppen