Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fyra döda vid massiva protester i Gaza

Tiotusentals palestinier samlades vid gränsen mellan Gazaremsan och Israel på årsdagen av demonstrationerna mot markockupationerna 1976. Fyra palestinier uppges ha dödats och över 300 skadats.

Oroligheter har brutit ut vid gränsbarriären mellan Gazaremsan och Israel.Bild: Adel Hana/AP/TT
Enligt den israeliska armén samlades omkring 40 000 demonstranter vid gränsen och många uppges ha kastat explosiva föremål och stenar samt bränt bildäck.
Minst fyra palestinier, tre av dem 17-åriga pojkar, har dödats, enligt det palestinska hälsodepartementet i Gaza. Över 300 rapporteras ha skadats, flera av dem efter att ha blivit träffade av kulor.
Protesten markerar att det är ett år sedan som stora manifestationer inleddes vid gränsen, i sin tur med anledning av årsdagen av att sex palestinier fick sätta livet till under demonstrationer mot markockupationerna 1976.
Den eskalerade konflikten har blivit blodig och över 200 personer har dödats sedan mars förra året.
Egypten har inför årsdagen försökt medla mellan islamiströrelsen Hamas, som styr i Gazaremsan, och Israel i syfte att undvika våldsamheter mellan parterna – något som lett till en tids lugn. Men uppmaningar till demonstranterna på lördagen om att hålla avstånd till gränsen mot Israel hörsammades inte av alla.
– Vi kommer att ta oss mot gränsen även om vi dör, säger palestiniern Jusif Ziyada.
En talesperson för israeliska armén säger till tidningen Haaretz att demonstrationen ändå var anmärkningsvärt återhållsam.
Fakta

Bakgrund: Israel och de ockuperade territorierna

Efter att staten Israel utropades den 14 maj 1948 angrep Egypten, Jordanien, Syrien, Saudiarabien och Jemen den nybildade nationen. Striderna ledde till att Israel utvidgade sitt territorium till att bland annat omfatta västra Jerusalem, innan ett vapenstillestånd slöts i januari 1949.

I början av 1967 ökade spänningen mellan Israel och Syrien, och i april utkämpades mark- och luftstrider mellan de båda länderna. Under våren 1967 ökade spänningarna ytterligare, sedan Egypten, Jordanien och Syrien ökat trycket mot Israel genom att bilda en försvarsallians. Och i gryningen den 5 juni 1967 anföll Israel Egypten med stridsflyg.

Under de kommande fem dagarna besegrade Israel inte bara Egypten, utan även Jordanien och Syrien. Israel lade beslag på Västbanken, inklusive östra Jerusalem, samt Gazaremsan, Golanhöjderna och Sinaihalvön (som senare lämnades tillbaka till Egypten).

Segern lade grunden för många av de stridsfrågor som än i dag präglar konflikten, såsom ockupationen av Västbanken och östra Jerusalem, blockaden av Gazaremsan och annekteringen av de syriska Golanhöjderna.

Källor: NE, Landguiden/UI, AFP, Reuters

Gå till toppen