Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Cheferna om läget i vården: ”Vi kommer att vara färre som ska vårda fler”

Sjuksköterskor slutar – och operationsköerna växer. Antalet skånska patienter som har stått i kö längre än 90 dagar har ökat med 150 procent på fem år. Nu ligger ett stort fokus hos cheferna på att få erfarna sjuksköterskor att vilja stanna.
– Vi fokuserar mycket på arbetsmiljön och ledarskapet, säger Karin Cedwall, HR-chef vid Skånes universitetssjukhus.

Bild: Claudio Bresciani/TT
”Man kan inte stänga ner tio operationssalar och låtsas som att det inte påverkar patienterna.” Det säger en anestesisjuksköterska som har sagt upp sig från den avdelning i Lund där det nu fattas tjugo specialistsjuksköterskor.
Läs också Varför slutar sjuksköterskorna?
Operationsköerna ökar för varje år, i hela regionen.
– Det är naturligtvis inte alls bra. För mig, och för alla oss som vi jobbar i vården, är det ytterst patienterna som drabbas och det vill vi motverka, säger David Sparv, chefsjuksköterska vid Skånes universitetssjukhus (Sus).
Fler lämnar dygnetruntvården efter många år för att få andra typer av arbeten, till exempel på en mottagning.
I Region Skånes kompetensförsörjningsplan lyser det rött: tillgången på sjuksköterskor är långt mycket lägre än efterfrågan och kommer att vara så flera år framöver.
– Vi står inför stora utmaningar. Vi behöver kunna möta den demografiska utvecklingen med en åldrande befolkning. Vi vet att vi kommer att vara färre som ska vårda fler, säger David Sparv.
Sjukhusen har inte råd att tappa personal. Men det är precis så rörelsemönstret bland sjuksköterskor ser ut, enligt Vårdförbundet: Sjuksköterskor lämnar sjukhusen för andra arbetsplatser inom vården. Även på Sus syns tendensen, säger HR-chefen Karin Cedwall.
– Fler lämnar dygnetruntvården efter många år för att få andra typer av arbeten, till exempel på en mottagning.
Skånes universitetssjukhus i Malmö och Lund saknar just nu ungefär 200 sjuksköterskor för att kunna komma upp i full operationskapacitet och hålla alla vårdplatser öppna.
Läs också Kortad arbetstid för specialistsköterskor i hela Skåne
”Vi arbetar intensivt för att ändra arbetssätt. Vi måste använda digitaliseringens möjligheter”, säger David Sparv, chefsjuksköterska på Sus. Han berättar om en framtid där vårdtagaren själv ska kunna fylla i sina värden i en app och få svar digitalt från vården istället för att behöva uppsöka en vårdenhet.
Lönen är ett skäl till att sjuksköterskor säger upp sig, visar studier. Enligt Vårdförbundet stannar löneutvecklingen för yrkesgruppen av vid 35 års ålder. Förbundet beskriver lönestrukturen som ”dysfunktionell”: Den som är erfaren och handleder får bara några tusenlappar mer än den som är ny och oerfaren.
– Vi vet att lön är en jätteviktig faktor och det måste finnas goda möjligheter för en god löneutveckling över yrkeslivet. Framförallt i takt med att man får mer erfarenhet och tar större ansvar. Men det är svårt att svara på frågan vad som är en rimlig löneutveckling, säger David Sparv.
Fackförbundet har i avtalsrörelsen begärt 10 000 kronor i lönepåslag till ”särskilt yrkesskickliga”. Förhandlingen med arbetsgivarsidan SKL och Sobona ska vara klar 1 april.
– Med tanke på avtalsrörelsen vill jag inte kommentera Vårdförbundets krav, säger Karin Melander, som är HR-direktör och högst ansvarig för personalfrågor inom den skånska sjukvården.
Hur skulle du beskriva löneutvecklingen för en specialistsjuksköterska i Skåne?
– När vi jämför Region Skåne med rikssnittet så ligger vi i paritet med det, säger hon.
För en anestesisjuksköterska vid Sus är medellönen 36 500 kronor.
Karin Cedwall är HR-chef vid Skånes universitetssjukhus.
Sjuksköterskor beskriver hur det kommer in en bemanningssjuksköterska på samma avledning men som får 30 000 högre i lön. Hur motiverar ni det inför personalen?
– Det är en lösning som vi tar till i yttersta nödfall, för att kunna upprätthålla nödvändig vårdkapacitet, säger HR-chefen på Sus, Karin Cedwall.
Karin Melander, HR-direktör i Region Skåne, säger:
– Vi jobbar intensivt med att göra oss oberoende av hyrpersonal. Region Skåne är den region i landet som ligger allra bästa till. Kostnaden för hyrpersonal ligger strax under två procent av den totala lönekostnaden.
Karin Melander vill lyfta fram vad hon menar är en positiv trend bland regionens sjuksköterskor.
– I vår senaste medarbetarundersökning som vi gjorde i höstas svarade 86 procent i sjuksköterskegruppen att de kan rekommendera sin arbetsplats till andra.
Har ni även undersökt vilka skäl de som säger upp sig anger?
– Vi gör uppföljande avslutningssamtal men eftersom samtalen är av personlig karaktär för vi inte innehållet vidare, därför kan jag inte lämna ut den informationen, säger Karin Melander.
Fakta

Köerna till operation

Antalet patienter i Region Skåne som väntar mer än vårdgarantins 90 dagar på operation eller annan åtgärd har ökat med 152 procent på fem år. Januari 2014 var siffran 2423. Januari 2019 var den 6110. Källa: Väntetider.se

Gå till toppen