Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Därför strejkar danska lokförare – risk för fler tågstopp

Läget i förhandlingar om nya lokala avtal för tågpersonalen i Danmark har varit spänt i flera månader. Uppgifter om att tågbolaget DSB har sparkat fackliga företrädare ledde till den vilda strejken bland danska lokförare under måndagen.

Både DSB och facket Dansk Jernbaneforbund beskyller nu varandra för att hetsa upp stämningen.
I den danska tågtrafiken har aktioner från lokförarna lett till störningar flera gånger sedan i november. Risken är att irritationen trappas upp, och leder till fler stopp för de Öresundståg som kör med dansk personal.
I den danska tåg- och S-tågstrafiken har aktioner från lokförarna lett till flera stopp sedan i november. Det kärvar i förhandlingarna med DSB om nya lokala avtal.Bild: Stig-Åke Jönsson/TT
Bakgrunden är att statliga DSB för ett år sedan anslöt sig till arbetsgivarorganisationen Dansk Industri, och i samband med det sade upp alla lokala avtal för tågpersonalen. DSB vill ha nya avtal som liknar konkurrenternas, exempelvis privata Arriva.
Men det kärvar rejält i förhandlingar om arbetstider, facklig representation, löner och ledigheter.
Facket anser att villkoren för deras medlemmar försämras.
En av sakerna som DSB och facket bråkar om är antalet fackliga representanter. Arbetsgivaren ville reducera lokförarnas ombud på betald arbetstid från 99 till 41 personer från 1 april, men det avtalet vill facket inte skriva under. Ur detta uppstod ett rykte om att DSB sparkat fackfolk - och lokförare lade ner arbetet från måndag morgon.
DSB skickade på måndagen ut pressmeddelanden och beklagade att tågresenärerna ”togs som gisslan" i den vilda strejken. Arbetsgivaren anklagar också facket för att ”...genom sin retorik och sitt agerande understött flera avtalsstridiga arbetsnedläggelser”.
Dansk Jernbaneforbund stöder inte strejken, men skriver på sin hemsida att man inte tänker skriva under några delavtal förrän alla villkor för deras medlemmar är på plats. Argumentet är att de komplicerade förhandlingarna kräver många fackrepresentanter.
”Vi låter oss inte lockas i DSB:s fälla” skriver fackordföranden Henrik Horup, och anklagar i sin tur DSB för att trappa upp motsättningarna. ”...men vi kommer att kämpa varje timme, varje dag, varje helg mot de angrepp som redan har börjat”.
Gå till toppen