Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fängelse för våldtäkten vid Möllevångstorget

Kvinnan våldtogs mot ett elskåp vid Möllevångstorget. ”Det var inte frivilligt och gärningsmannen insåg att det inte var frivilligt", säger rådman Sofia Olsson. Nu döms en 37-årig man till 2,5 års fängelse för våldtäkten.

Mannen fick syn på kvinnan på Möllevången. Han följde efter henne fastän hon sa nej flera gånger.
Hon försökte knuffa bort mannen, vände huvudet och grät, ändå våldtog han henne mot ett elskåp. Till slut lyckades hon komma bort från den 37-årige mannen och kunde fly. Detta inträffade på natten i november förra året.
Mannen hävdade att sexet var frivilligt och det inte förekommit våld, hot eller tvång.
Bilder från övervakningskamerorna på Möllevångstorget visar att mannen tog kontakt med kvinnan. Filmerna stämmer väl överens med kvinnans berättelse, som enligt tingsrättens bedömning var detaljrik, sammanhängande och utan motsägelse.
– Vi finner målsägandes berättelse trovärdig. Berättelsen stöds också av övriga omständigheter i målet, säger rådman Sofia Olsson.
Den 37-årige mannens berättelse bedömdes av rätten som osammanhängande och stämmer inte heller överens med det som övervakningskamerorna visar. Enligt mannen pratade de om framtiden och ett förhållande, men kamerorna visar att de hade kontakt endast fyra minuter innan de försvann ur bild och våldtäkten inträffade.
Förutom bilder från övervakningskamerorna på Möllevångstorget, fanns det även andra bevis mot mannen. Den DNA som polisen funnit från våldtäkten kom från mannen. Kvinnan hade också sårskador som stämde överens med hennes vittnesmål.
Straffen för våldtäkt är mellan 2 och 6 års fängelse. Mannen fick 2,5 års fängelse.
– Det som skärpt straffet är att det skedde utomhus och på en offentlig plats. Men vi har också vägt in att det inte har varit frågan om allvarligt våld och att händelseförloppet har varit förhållandevist kort, säger Sofia Olsson.
37-åringen ska efter att ha avtjänat straffet utvisas ur Sverige och även betala 115 000 kronor i skadestånd till kvinnan.
När polisen eftersökte mannen bad de om allmänhetens hjälp. Både filmer och bilder släpptes från övervakningskamerorna på Möllevångstorget. Mannen hade på sig ett par speciella gymnastikskor.
En ordningsvakt på Migrationsverket kände igen honom och ringde polisen. Han var en asylsökande som nyligen kommit till Sverige. Mannen greps. Där kunde historien ha tagit slut, men mannen släpptes. Han flydde till Finland. Polisen kunde spåra honom med hjälp av mobiltelefonen – och han greps återigen där och skickades till Sverige.
Läs också Åtalas för att ha våldtagit kvinna på öppen gata på Möllan
Den 37-årige mannen fastnade på övervakningsfilm både före och efter den misstänkta våldtäkten.
Gå till toppen