Annons

Annons

Annons

Aprilskämt

Reklamfinansierad övervakning från luften i Malmö

Polisen växlar upp övervakningsinsatserna i Malmö. Närmare 100 spaningsballonger med högpotenta videokameror placeras ut på strategiska platser i stan de kommande månaderna. Tysta, effektiva, billiga – företag betalar genom att köpa reklamplats.

Kameraenheterna är gyrostabiliserade och kan låsas på ett målområde i princip oavsett väder och vind. Den första ballongen släpps upp från Turning Torso under måndagen. (Bilden är en skiss)

Bild: Hussein El-alawi

Annons

Projektet är en del av det polisen kallar för ”trygghetsskapande åtgärder” – och kan också ses som ett direkt svar på de många klagomålen på den mullrande polishelikoptern.

– Vi är en lyssnande myndighet – det är ett krav på oss i linje med den medborgardialog vi är ålagda att föra, säger Gina-Marie Östford, presstalesperson.

– Vår uppgift är både att förebygga och beivra brott. Med den här utrustningen kan vi göra båda. Och lite grand verka utan att synas.

Projektet kallas operation Zepp. Jämte den detaljerade övervakning med kameror närmare marken som redan finns på Möllevången, Seved, Lindängen och Rosengård, inrättas nu alltså fjärrstyrda observationsplatser på högre höjd.

Det rör sig om en variant på väderballonger, mellan tio och femton meter i diameter, förankrade med vajrar för att inte blåsa bort. För den här typen av installationer krävs inte samma tillstånd som för fast monterade kameror på husväggar eller stolpar.

Annons

Annons

I en första omgång placeras ballonger ut under kommande vecka på tio byggnader i Malmö. Bland dem höghuset Motetten på Lindängen, Kronprinsen och Hyllie vattentorn.

Och på ett närmast symboliskt sätt även på Turning Torso i Västra Hamnen, där den första ballongen släpps upp under måndagen.

– Ju kortare vajer vi måste använda, desto bättre, för annars kan de svaja en hel del om det blåser. Därför har vi valt ut höga byggnader, säger projektledare Ferdinand von Dornier.

En annan poäng med höjden är att om olyckan skulle vara framme och ballongen gå ner, så faller inte hela konstruktionen ner på gatan och riskerar att skada någon, utan blir hängande på byggnaden.

– Ballongerna är fyllda med helium, så brandfaran är liten, men vi är tvungna att ständigt tillföra gas eftersom vissa mindre läckor är ofrånkomliga. Därför är det också en slang kopplad till vajern och ett mindre antal seriekopplade gasflaskor vid basen.

Malmöborna kan räkna med att bli ordentligt granskade, även om spaningsenheterna hamnar högt ovanför våra huvuden. Kameraenheterna är levererade av ett världskänt Lundaföretag och varje enhet innehåller i själva verket 17 kameralinser. Flera av dem är sammankopplade, vilket ger möjlighet till skarp inzoomning.

– De tester vi har gjort ute på Revinge tidigare i år visar att vi kan se insekter på marken från mellan 80 och 100 meters höjd, säger Gina-Marie Östford.

Annons

Kameraenheterna är gyrostabiliserade och kan låsas på ett målområde i princip oavsett väder och vind.

– Det blir ett värdefullt komplement till övriga polisinsatser – inte minst för trafikövervakning, vilket vi testar ute vid Hyllie.

Annons

Satsningen blir om inte gratis, så förhållandevis billig. Varje enhet kostar cirka 25 000 kronor i inköp, där polisen tar halva kostnaden och andra halvan kommer från Malmö kommuns satsning ”Trygg och säker stad”.

– Men alla löpande kostnader räknar vi med att kunna täcka genom att sälja reklamplats, säger projektledare Ferdinand von Dornier.

Den första ballongen släpps upp måndag klockan 12.00 vid en ceremoni intill Turning Torso, där besökarna även får smakprov på hur kamerabilderna från enheten ser ut. Resten av ballongerna i operation Zepp förväntas vara på plats över Malmöbornas huvuden före sommaren.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan