Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ecuador: Assange har brutit mot villkoren

Julian Assange på ambassadens balkong. Arkivbild från maj 2017.Bild: Matt Dunham/AP/TT
Ecuadors president Lenín Moreno anklagar Wikileaks-grundaren Julian Assange för att ha överträtt villkoren för den asyl han fått av landet.
I en intervju med ecuadorianska medier säger Moreno att Assange har brutit mot reglerna upprepade gånger. Han konstaterar att australiern inte har rätt att ”hacka privata konton eller telefoner” eller att lägga sig i politiska frågor i andra länder, särskilt inte i länder med goda relationer till Ecuador.
Julian Assange fick politisk asyl i Ecuador 2012, då han misstänktes för bland annat våldtäkt i Sverige. Han har bott på landets ambassad i London sedan dess, på senare tid av rädsla för att bli utlämnad till USA.
Assange fick asyl i Ecuador av den tidigare presidenten Rafael Correa. Lenín Moreno har sedan han tillträdde kallat Assange för en oönskad gäst.
I höstas infördes nya regler för hans vistelse, bland annat att han skulle avstå från politisk aktivitet, men också att han skulle betala sina egna telefonräkningar och städa efter sin katt.
Gå till toppen