Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: "Kärnkraften är en av de bästa energikällor vi har för klimatet."

FN:s klimatpanel, IPCC, visar att världens klimatomställning kostar mindre om vi bygger ny kärnkraft. Det skriver Mikael von Knorring (V), Take Aanstoot (MP) och Dan Tilert (C), som är aktiva i nätverket sol-, vind- och kärnkraft.

Debatten om kärnkraft handlade tidigare mycket om olyckor. Men IPCC-rapporten visar att fossila bränslen har varit dödliga i en helt annan skala än alla andra energikällor, skriver medlemmar i nätverket sol-, vind- och kärnkraft.Bild: Martin Lindeborg
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Undertecknade är aktiva i Vänsterpartiet, Miljöpartiet respektive Centerpartiet. Våra partier är motståndare, eller skeptiska, till kärnkraft. Vi ser emellertid nu ett långsamt men tydligt skifte i vår omgivning. FN:s klimatpanel, IPCC, och dess rapporter driver fram en ny, pragmatisk diskussion om kärnkraften.
Våra tre partier har mängder av medlemmar som ser att klimatet är en helt avgörande framtidsfråga och de är uppriktigt engagerade i varje del av den nödvändiga omställningen i samhället. Det är särskilt tre av IPCC:s slutsatser som gjort skillnad för dem:
1. Fossilfrihet är den stora frågan. Både ekosystem och människor tvingas hantera en massiv förstörelse i spåren av kol, olja och fossilgas. Risken för katastrofala klimatförändringar har börjat sjunka in hos de flesta. Luftföroreningar dödar miljoner människor varje år. Hur vi än vrider och vänder på siffrorna visar de att fossilfrihet är helt central.
Den gamla diskussionen om kärnkraft handlade mycket om olyckor. IPCC-rapporten hjälper till att skilja på psykologi och verklighet. Den jämför statistiken från energirelaterade olyckor och visar att det fossila har varit dödligt i en helt annan skala än alla andra energikällor. Sol-, vind- och kärnkraft ligger förvånande nog på ungefär samma nivå – långt under de andra energislagen.
Det här är säkert uppenbart och okontroversiellt i forskarvärlden, men politiskt är det sprängstoff. Den gamla tanketraditionen i våra partier har i praktiken betytt att krav på stängd kärnkraft kan gå före klimatfrågan. Tysklands kraschade omställning visar hur allvarliga konsekvenser det misstaget kan leda till.
2. Kärnkraft har låga utsläpp. Det finns i delar av kärnkraftsmotståndet en misstro mot forskningen som länge varit svår att rå på. Nu håller det på att förändras i snabb takt, mycket tack vare det grundmurade förtroendet för IPCC. Den som vill försvara ekosystemen försvarar idag forskningen.
Ett exempel på den gamla misstron är påståendet att kärnkraften "egentligen" skulle ha höga koldioxidutsläpp. IPCC visar att det helt enkelt inte stämmer: kärnkraften är en av de bästa energikällor vi har för klimatet. För många har det varit en väckarklocka som gett dem mer av en sund skepsis till lösa påståenden i de här diskussionerna.
3. Ny kärnkraft är ett effektivt verktyg. IPCC-rapporten visar att världens omställning kostar mindre om vi fortsätter bygga ny kärnkraft. Anledningen är att världens framtida elsystem behöver stabilitet. Sol- och vindkraft kommer att spela en stor roll i framtiden, och det finns en överhängande risk att de balanseras med fossilgas när det är mörkt och vindstilla. Därför är det en stark strategi att använda sol-, vind- och kärnkraft tillsammans.
Det perspektivet har också börjat göra avtryck, samtidigt som den diskussionen är mer trevande. Det är fortfarande vanligt att försöka rationalisera bort det IPCC säger här. Vi hoppas att också den slutsatsen – som vilar på samma sorts breda forskning som de första två slutsatserna – kommer att vinna acceptans med tiden.
Genomslaget för IPCC:s slutsatser ger hopp för framtiden. Sverige behöver en ny energiöverenskommelse med en kraftig utbyggnad av fossilfri el. Det händer inte av sig själv. Lägger vi den gamla konflikten mellan vind- och kärnkraft bakom oss är chansen mycket större att trycket från klimatrörelsen faktiskt leder fram till en uppgörelse som är både bred och radikal.
Klimatet är en historisk fråga som kräver att alla är beredda att öppet och ärligt ompröva tidigare ståndpunkter. I den här frågan, som i flera andra, märker vi att det faktiskt håller på att hända nu – mycket tack vare IPCC.

Mikael von Knorring

Mikael von Knorring är aktiv i Vänsterpartiet och bloggar om klimatomställningen.

Take Aanstoot

Take Aanstoot är aktiv i Miljöpartiet.

Dan Tilert

Dan Tilert är teknologie licentiat och aktiv i Centerpartiet.
Gå till toppen