Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Staffanstorp går ur Kommunförbundet Skåne

Staffanstorps kommun lämnar Kommunförbundet Skåne. Det klubbades under onsdagens kommunfullmäktige.

Staffanstorp kommer att lämna Kommunförbundet Skåne.Bild: Kommunförbundet Skåne
Kommunförbundet Skåne är tänkt att vara en samlad röst för de skånska kommunerna, till exempel i diskussioner och förhandlingar med Region Skåne. Men för en tid sedan meddelade det politiska styret, som består av Moderaterna och Sverigedemokraterna, att de vill att Staffanstorp lämnar förbundet. Bland annat med hänvisning till att man inte tycker att man får tillräckligt mycket för den avgift som kommunen betalar in.
Läs också Kommunförbundet varnar att utträdet blir dyrt – ändå vill Staffanstorp lämna
Förra gången saken var uppe i kommunfullmäktige sköts beslutet upp. Oppositionen fick igenom en så kallad återremiss: bland annat skulle konsekvenserna av ett utträde först utredas ytterligare.
Läs också Staffanstorp vill lämna Kommunförbundet Skåne
Tjänstepersoner på kommunen har nu tittat på saken. Och gjort bedömningen att förbundet ”lägger alltför mycket resurser och tid på frågor som inte är till direkt nytta för medlemmarna”.
Man menar också att det inte finns några ”avgörande hinder” för att genomföra utträdet ”på ett ordnat och konsekvent sätt.”
Det blev votering i ärendet, men till sist klubbades den politiska majoritetens förslag igenom.
Gå till toppen