Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Videon är andra steget i Louises musikskapande

Låten "Vänskap är magisk" ljuder ur högtalarna. Louise Schor Radeborn rör sig framför en greenscreen. Hennes kompisar i Stockholm har redan gjort sin del av musikvideorna till låtarna som de skrivit tillsammans.

Louise Schor Radeborns dans ska klippas ihop med det som kompisarna i Stockholm redan spelat in.Bild: Peter Frennesson
I tre år arbetar Louise Schor Radeborn och de andra eleverna med ett speciellt musikprojekt "Låt med mig". I fjor handlade det om att skriva text, i år musikvideor och nästa år handlar det om framträdanden
Sonja Skibdahl och Jonas Hofvander har riggat aulan på Valdemarsros gymnasiesärskola inför en två dagars musikvideoinspelning. Dag ett handlar det om "Vänskap är magisk" och dag två låten "Min bästa vän".
Första steget i musikskapandet handlade om texterna och om vad eleverna ville berätta.
– Vi började med en massa lappar med ord och bilder som vi lade ut på golvet. Sen samlade eleverna in några som de tyckte var viktiga, berättar Sonja Skibdahl.
Sonja Skibdahl är projektledare går det treåriga satsningen "Låt med mig"Bild: Peter Frennesson
Hon är singer/songwriter och projektledare för "Låt med mig" som vänder sig till flera särskolor i landet.
Louise Schor Radeborn har varit med och skrivit båda låtarna. Den första tillsammans med fem andra elever i Stockholm och den andra med två Stockholmstjejer.
I det arbetet fungerade Sonja Skibdahl som en länk mellan Malmö- och Stockholmseleverna, men efter ett tag så började de prata sinsemellan.
– Det var på lovet som de började messa mig, berättar Louise Schor Radeborn som fått lämna musiklektionen för att spela in dagens video.
Hon säger att hon aldrig skrivit text till musik förut, men det bästa med projektet är ändå att ha lärt känna nya kompisar.
Texterna är elevernas egna, men melodierna har Sonja Skibdahl skrivit utifrån elevernas önskemål.
– Vi ville att det skulle vara poplåtar, säger Louise Schor Radeborn.
Låtarna finns redan på Spotify och skivan kom ut i december i fjor.
– Låtarna handlar mycket om kärlek och vänskap, säger Sonja Skibdahl.
I Stockholm har eleverna redan spelat in sina delar av musikvideon. De har bestämt att de vill ha mycket glitter till denna magiska sång. Louise Schor Radeborn har dagen till ära tagit på sig en glittrig tröja.
– När vi är klara med dansen ska vi spela in när du pratar i mobil, det har de redan gjort. förklarar filmproducenten Jonas Hofvander som sedan ska klippa ihop delarna till en helhet.
Ungdomarna har också varit med och diskuterat musikproduktionen, som vilka instrument som ska vara med.
– Det var roligt, vår musikproducenten Jon Rinneby har sagt att de hade idéer om oväntade instrument och genres, vilket blev en härlig mix, säger Sonja Skibdahl.
Louise Schor Radeborn har redan stått på scen ett par gånger. Nervöst, men roligt konstaterar hon.
– Under nästa läsår blir det fler konserter. Bland annat här på skolan, men även på andra ställen, säger Sonja Skibdahl.
"Låt med mig" är ett projekt för ungdomar med kognitiva funktionsskillnader tillfälle att uttrycka sig och utvecklas genom musikskapande. Projektet finansieras av Allmänna arvsfonden i Kulturens Bildningsverksamhets regi.
Gå till toppen