Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fyrbent val gick omkring på land

Forskare har hittat ett fossil från anfadern till dagens valar och delfiner. Upptäckten av den fyrbenta valen kastar nytt ljus över däggdjurets utveckling.

Den fyrbenta valen levde både på land och i vatten. Här är en illustration av hur forskarna tror att den såg ut.Bild: Alberto Gennari, handout/TT
Fyndet av det fyra meter långa däggdjuret, Peregocetus pacificus, är en viktig pusselbit för att förstå hur valen fullt ut anpassade sig till den marina miljön, enligt forskarna. Fossil från valen hittades i Peru och man tror att den levde för cirka 43 miljoner år sedan.
Djurets fyra ben var starka nog att bära upp valens vikt, vilket enligt studien tyder på att valen kunde ta sig ner i vattnet och sedan upp på land igen. Fötterna och händerna hade simhud för att hjälpa djuret i vattnet. Men med långa fingrar och tår, och relativt smala lemmar, tror dock forskarna att det var svårt för valen att röra sig på land.
– Vi tror att den letade mat i vattnet, och att rörelseförmågan under vattnet var mycket bättre än på land, säger den belgiske paleontologen Olivier Lambert som lett arbetet med studien, som publiceras i Current Biology.
– Vissa ryggkotor från svansregionen har stora likheter med däggdjur som uttern, vilket tyder på att svansen främst användes när valen rörde sig i vatten, tillägger Lambert.
Fossil har visat att valar utvecklades för lite över 50 miljoner år sedan i Pakistan och i Indien, troligtvis från landlevande djur avlägset besläktade med flodhästen. Fyndet i Peru är det mest fullständiga skelett av en fyrbent val som hittats utanför Pakistan och Indien, enligt Olivier Lambert.
Gå till toppen