Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ny dansk strejk hotar tågtrafiken över bron på måndag

En ny vild strejk riskerar att stoppa tågtrafiken i Danmark och över Öresundsbron på måndag morgon. ”Vi försöker täcka upp genom att beställa bussar" säger Anders Engzell, Skånetrafikens presstalesman.

I måndags lamslogs tågtrafiken i Danmark och Öresund av en vild strejk. På måndag kan det vara dags igen enligt ett pressmeddelande från en anonym grupp tåganställda.
– Vi har en dialog med DSB inför måndagen och följer utvecklingen, säger Anders Engzell.
Om det blir strejk kommer Skånetrafiken att sätta in bussar mellan Hyllie och Kastrup. Alla Öresundståg som vanligtvis startar i Köpenhamn kommer att starta från Malmö central.
– Det kommer då inte gå några tåg över bron över huvud taget. Det går inte att vända tågen i Hyllie därför måste man starta på Malmö central, säger Anders Engzell.
Lokaltrafiken i båda länderna berörs inte av strejken. Pågatågen till Hyllie går som vanligt, liksom Metron från Kastrup.
Bakgrunden till strejken är en konflikt mellan tågpersonalens fack Dansk Jernbaneforbund och arbetsgivaren DSB. Men facket står inte bakom strejken.
– Vi har inte något med strejken att att göra, säger Henrik Horup, ordförande till DR.
DSB vill halvera antalet fackliga ombud. Gruppen som strejkar kallar sig ”De ansatte på DSB”. De kräver att antalet ombudsmän fortsätter vara det samma som tidigare.
Facket har ställt krav på att alla de fackliga ombuden får fortsätta att jobba åtminstone till årets avtal är i hamn.
Strejken i måndags startade utan varsel. Istället mejlade "De ansatte på DSB" in ett pressmeddelande till Ekstrabladet.
Enligt Anders Engzell på Skånetrafiken kommer det inte bli lika kaotiskt för trafikanterna som måndagen den 1 april.
– Det var en vild strejk, som startade utan förvarning. Vi kunde inte förbereda oss. Det är en utmaning att få fram rätt antal bussar men förutsättningarna är bättre denna gången, säger han.
Han rekommenderar ändå måndagens trafikanter att vara ute i god tid.
– Bussarna tar längre tid på sig än vad tågen gör. Ska man flyga från Kastrup måste man vara ute i god tid för att hinna till flyget, säger han.
Läs också Dansk tågstrejk avslutad – men fortsatta förseningar i trafiken
Bussar sattes in i Hyllie i måndags för att ersätta den uteblivna tågtrafiken, på måndag den 8 april kan situationen bli den samma.Bild: Bengt Arvidson
Gå till toppen