Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Rockklubb blir performance i Malmö – Cecilia Nordlund skriver musiken

En rockklubb där vad som helst kan hända. Där man inte vet vad som är iscensatt och vad som är skapat i stunden. Eller vem som är skådespelare och vem som är besökare. I maj sätter Lilith Performance Studio upp performanceverket ”Animal” i samarbete med Malmömusikern Cecilia Nordlund.

Bild: Elin Lundgren/Lilith Performance Studio
Du går på rockklubb. Du väntar på att bandet ska gå på scen. Varför börjar de inte? Där kommer några coola besökare in genom dörren. Och där borta står några som ser ut att aldrig ha varit på rockklubb tidigare. Även ett rockklubbsbesök har sin bestämda dramaturgi och det är den som Lilith Performance Studio tar fasta på i nya performanceverket ”Animal”.
– ”Animal” är en rockklubb som vi har skapat som ett tittskåp. Vissa i publiken får komma in på rockklubben och andra får titta på utifrån. Man kan själva välja om man vill vara observatör eller rockklubbsbesökare, säger Elin Lundgren som driver Lilith Performance Studio tillsammans med Petter Pettersson sedan 2007.
Ett 25-tal aktörer finns med i "Animal" och publiken kommer inte att veta vilka som är skådespelare och vilka som är besökare.
– Gränsen kommer att suddas ut mellan vad som är iscensatt och vad som händer i stunden. Vissa kommer man att se på en gång att de är med i föreställningen. Men vi vet ju inte hur publiken kommer att se ut när de stiger in i klubben. Det är också en viss risktagning för vi kan inte regissera hur publiken upplever musiken eller möter de andra aktörerna, säger Elin Lundgren.
Malmömusikern Cecilia Nordlund, som gjort musik med Souls och nu med Fullmånen från helvetet, kommer att skriva ny musik till ”Animal” och gå in i en fiktiv rockpersona som framför musiken. Med sig på scen har hon musikerna Christine Owman, Åsa Gjerstad och Irma Svensson.
– Performanceverket kommer att ha en dramaturgisk loop så att det börjar om med jämna mellanrum. Nästan som ett hack i skivan. Det gör att man som publik kan välja att uppleva samma skeende både utifrån och inifrån klubben. Och vissa kanske inte ens blir insläppta på klubben, säger Elin Lundgren.
Det senaste året har Lilith Performance valt att låta besökarna själva avgöra vad de ska betala i inträde, vilket har fallit väl ut.
– De som känner sig rikare och vill stötta kultur betalar bra, medan de som kanske pluggar och inte har så mycket pengar kan lägga mindre. I genomsnitt brukar det bli en hundralapp och vi tycker det är ett demokratiskt system, säger Elin Lundgren.
”Animal” har premiär på Lilith Performance Studio på Bragegatan 15 i Malmö den 9 maj och visas även den 10–11, 16–18 och 24 maj.
Håll koll på Malmös kulturliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Gå till toppen