Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Splittring om planer för Höjeådalen – men beslutet togs

Hälften av partierna i Lund är emot att exploatera Höjeå stationsområde. Beslutet togs ändå för de största partierna vill det. Det innebär att Lund kommer att skriva kontrakt med Staffanstorp om att samarbeta om en stadsdel över kommungränsen.

Fem av de tio partierna i Lund är emot överenskommelsen mellan Lunds och Staffanstorps kommuner om att utveckla området kring kommungränsen vid Höje å. Motståndarna är MP, C, V, Fi och FNL.
Ingen vill bygga ända ner till ån, men området på båda sidor ska kunna användas för bostäder nära nya pågatågsstationen på Klostergården.Bild: Bengt Arvidson
– Vi är måna om Höjeå-området och vill göra det möjligt att utveckla grönområdet. Vi tycker att det är fel att bygga ihop och vill inte att man bygger på värdefull åkermark, säger Helena Falk (V).
– Nu innehåller överenskommelsen inte några specifika ställningstaganden om hur området ska se ut, men vi ser en risk att överenskommelsen uppmuntrar till ett sådant byggande, säger hon.
Socialdemokraterna röstade under kommunstyrelsemötet på onsdagen, tillsammans med M, L, KD och SD, för överenskommelsen.
– Det är synd att så många är emot. Vi får idka lite självkritik med att vi inte varit tydliga med målbilden. Vi kommer absolut inte att exploatera det gröna stråket på Lundasidan. Ådalen är en tillgång i stadsdelen, värdet är att bevara naturområdet. Det blir absolut inte bostadsområde ner till strandkanten, det finns även strandskydd som stoppar det, säger Anders Almgren (S).
Staffanstorp och Lunds kommunerna har diskuterat frågan om att gemensamt planera bostäder runt kommungränsen – nu ska man skriva avtal om det.
Han påpekar att Lund inte kan styra hur nära Staffanstorp väljer att bygga runt ån. Och att åkermarken ligger på Staffanstorps sida.
– Deras planer står inte och faller med vad Lund gör. Men med avtalet kan vi bättre påverka att bebyggelsen blir bra, vi tror vi gör det bäst tillsammans, säger han.
Att det är aktuellt med bebyggelse över kommungränsen beror på att det ska bli en pågatågsstation vid Klostergården.
– Om staten investerar i en ny pågatågsstation på södra stambanan, det görs inte ofta, så ska vi skapa bästa förutsättningar för denna viktig hållbarhetssatsning och bygga bostäder runt stationsläget. Här ska man kunna bo utan att vara beroende av bilen, säger Anders Almgren.
Kommunstyrelsen beslutade på tisdagen att ingå en överenskommelse med Staffanstorps kommun kring utvecklingen av området kring kommungränsen vid Höje å.
Gå till toppen