Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Biblioteket i Staffanstorp vill göra sig mer tillgängligt

Biblioteket i Staffanstorp har sökt pengar för att tillgänglighetsanpassa lokalerna, bara ett och ett halvt år efter att de flyttade in i kommunhuset. Ett nytt räcke för barn i trappan och tydlig skyltning står högst upp på önskelistan.

Det är genom det statliga projektet "Stärkta bibliotek" som man har sökt pengar i tre olika omgångar. Biblioteket har redan beviljats 300 000 kronor för ett projekt där man ska skapa rum för sagoberättande och lika mycket för ett ungdomsprojekt som ska göra biblioteket mer attraktivt för tonåringar. Nu hoppas man på ytterligare ett bidrag som ska göra lokalerna tillgängliga för alla.
Anna-Karin Rennemark, bibliotekschef i Staffanstorp.Bild: Maja Landin
Anna-Karin Rennemark, bibliotekschef i Staffanstorp, menar att de nya lokalernas behov i Rådhuset visat sig efter hand.
– En del saker hade vi inte klara för oss direkt när vi flyttade in. Vi har under tiden märkt att det finns saker som vi kan lyfta och förbättra, säger hon.
Med bidraget vill man bland annat satsa på tydlig skyltning och utöka innehållet så att det passar alla oavsett funktion.
– Alla ska känna sig välkomna och kunna orientera sig självständigt i våra lokaler. Vi vill att pengarna ska gå till att öka tillgängligheten för personer med funktionsvariationer men vi vet att den typen av anpassningar brukar gynna alla som rör sig i lokalerna, säger Anna-Karin Rennemark.
Barnavdelningen ligger på våning 2 och nås via den stora trappan, eller en hiss på baksidan. Med pengarna från projektet hoppas biblioteket också kunna bygga ett räcke som barnen når i trappan.
– Det finns inte reglerat att det måste finnas ett trappräcke i barnhöjd, men vi tycker att det är sympatiskt att ha det, säger Anna-Karin Rennemark.
Biblioteket har sedan nyöppningen i januari förra året genomfört en brukarundersökning och observationer av verksamheten. Anna-Karin Rennemark menar att Staffanstorpsborna har mycket att säga till om om det nya biblioteket.
– Det är spridda skurar om vad man tycker om det nya biblioteket. Många tycker att det är kul att vi är i nya fina lokaler, men vi ser en efterfrågan på lugn och ro. Fler lugna platser för samtal och en lite mysigare miljö, säger hon.
Genom att flytta ut verksamheten längre ut i entrén vill man skapa lugna miljöer längre in i lokalen.
– I och med att biblioteket ligger i kommunhuset så passerar folk i entrén. Vi vill ge ett inspirerande välkomnande och möjlighet till lugn och ro. Det är viktigt att våra besökare känner en delaktighet och en möjlighet till inflytande. Vi ska finnas till för alla, det är vårt uppdrag.
I trappan hoppas man kunna bygga ett räcke i barn-höjd.Bild: Maja Landin
Josefin Starkel är föräldraledig och besöker ofta biblioteket med sina barn Märtha, 3 år, och Harry, 10 månader. Då har hon med sin barnvagn som hon tar med sig i hissen till plan 2, där barnavdelningen ligger.
– Hissen finns och den fungerar. Jag har pratat om det lite med min mamma-grupp och det som man i sådana fall är lite orolig för är att trappan inte är skyddad. Här brukar det dock vara lugnt och skönt så jag känner mig inte så stressad, säger Josefin Starkel.
Josefin Starkel besöker ofta biblioteket tillsammans med sina barn Märtha och Harry.Bild: Maja Landin
Gå till toppen