Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Malmöoperan firar 75 med Sunnegårdh, Hedwig, Bergman och Tosca

Malmö opera firar sitt 75-årsjubileum med Bergman, rockmusikalen ”Hedwig and the angry inch”, Erika Sunnegårdh, ”Tosca”, Helen Sjöholm, ”En midsommarnattsdröm”, Loa Falkman och ”Skönheten och odjuret”.

Malmö operas chef Michael Bojesen presenterade säsongen 2019/2020 under fredagsmorgonen.Bild: Jonas Gillberg
Lördagen den 23 september 1944 var en historisk dag i Malmös kulturliv. Mitt under andra världskriget invigdes Malmö stadsteater i korsningen Pildammsvägen/Östra Rönneholmsvägen och premiärföreställningen var Shakespeares ”En midsommarnattsdröm”. Huvudarkitekten Sigurd Lewerentz byggnad går idag under namnet Malmö opera och när det nästa säsong är dags för 75-årsjubileum återkommer inte bara ”En midsommarnattsdröm”, utan även Malmö stadsteater och dess husregissör på 50-talet: Ingmar Bergman.
Eftersom hela scenmaskineriet ska byggas om på Malmöoperan kommer det enbart att bli en musikal under säsongen 2019/2020 och det blir den redan presenterade ”Skönheten och odjuret” med Fred Johanson och Sofie Gunnarsson i huvudrollerna. Men den får inte premiär förrän i oktober i jämförelse med den sedvanliga sensommarpremiären.
– Vi måste skjuta på allt eftersom vi behöver renovera scenelektroniken. Vi har inte tillgång till scenen förrän 1 september och det gör att vi börjar säsongen med ”Höstsonaten”, en nyskriven opera byggd på Ingmar Bergmans film. Musikalen behöver ha tillgång till scenen i en månad innan premiär så ”Skönheten och odjuret” får börja senare och sen gå ända fram till våren, säger Malmö operas chef Michael Bojesen.
Operasångerskan Erika Sunnegårdh.Bild: Krister Atle Sahlén
Han är extra nöjd med att kunna presentera operasångerskorna Erika Sunnegårdh och Charlotte Hellekant till ”Höstsonaten”. Men han är också glad att presentera en internationell stjärna i huvudrollen i operan ”Tosca”.
– Att vi får hit den armeniska sopranen Lianna Haroutounian som är ett världsnamn är stort. Det är första gången hon är här, säger Michael Bojesen.
För att återkoppla till Malmö stadsteater-tiden blir det även ett samarbete mellan Operan och Stadsteatern. Rockmusikalen ”Hedwig and the angry inch” sätts upp i januari 2020 på Hipp med Lindy Larsson i huvudrollen. Sen ska föreställningen turnera i Skåne och resten av Sverige.
Några andra stjärnnamn som dyker upp under säsongen är Loa Falkman och Rickard Söderberg i Offenbachs operett ”Orfeus i underjorden”. I operan ”En midsommarnattsdröm” kommer man att använda den brittiske regissören Peter Halls uppsättning från Glyndebourne.
– Det är en fantastisk version som inte varit gjord utanför Glyndebourne tidigare, säger Michael Bojesen.
Vad har du känt varit viktigast med den här jubileumssäsongen?
– Att visa vad som är unikt med det här huset. På 30-talet, när Europa brann, så sade politikerna ”vi ska ha kultur – det är viktigt”. Man skapade det här huset och gjorde det för alla. Idag när man har kris i ett samhälle är det första man sparar på kulturen. Det är så dumt. Vi måste minnas att man gjorde tvärtom 1944. Det har varit viktigt för mig att det genomsyrar hela huset att opera och kultur inte är för en elit utan för alla, säger Michael Bojesen.
En av de viktiga delarna i Michael Bojesens vision för Malmöoperan är att man ska kunna se de internationella stjärnorna i Malmö.
– Helsingborgs symfoniorkester har ju sagt att de inte vill flyga in solister hit på grund av klimatproblemen. Vi stöttar saken, men säger att det därför är viktigt att vi presenterar de stora världsnamnen här i Malmö så att folk inte måste åka till New York och Berlin för att se dem, säger Michael Bojesen.
Fakta

Säsongen 2019/2020 på Malmöoperan

Höstsonaten. Opera. Musik: Sebastian Fagerlund. Regi av Stéphane Braunschweig. I huvudrollerna: Erika Sunnegårdh, Charlotte Hellekant och Fredrik Zetterström. 13–28 september 2019.

Jubileumskonsert – 75-årsjubileum. Regi: Ronny Danielsson. Konferencier: Kalle Lind. Medverkande: Helen Sjöholm, Lars Humble, Emma Lyrén, Johannes Wanselow m fl. 22 september 2019.

Skönheten och odjuret. Musikal. Musik: Alan Menken. Regi: Linus Fellbom. I huvudrollerna: Fred Johanson, Sofie Gunnarsson, John Martin Bengtsson, Hans-Peter Edh, Oscar Pierrou Lindén, Johannes Wanselow, Nina Pressing. 18 oktober 2019–30 april 2020.

Mozarts Requiem. Dans. I samarbete med Skånes dansteater. Koreografi: Örjan Andersson. Gästdansare: Rolf Hepp. 16 november–15 december 2019.

Tosca. Opera. Musik: Giacomo Puccini. Regi: Sofia Jupither. I huvudroller: Lianna Haroutounian, Jonathan Tetelman, Vladislav Sulimsky. 20 december 2019–16 februari 2020.

Orfeus i underjorden. Operett. Musik: Jacques Offenbach. Regi: Elisabeth Linton. Huvudroller: Rickard Söderberg, Martin Vanberg, Loa Falkman, Maria Streijffert. 14 februari–10 maj 2020.

En midsommarnattsdröm. Opera. Musik: Benjamin Britten. Regi: Peter Hall. Huvudroller: Christopher Ainslie, Elisabeth Einarsdottir, Ole Aleksander Bang och Sebastian Durán. 27 mars–30 maj 2020.

Hedwig and the angry inch. Rockmusikal. Musik: Stephen Trask. Regi: Dritëro Kasapi som är teaterchef på Riksteatern. Huvudroller: Lindy Larsson, Mari Götesdotter och Sara Lehmann. Premiär 16 januari 2020 på Hipp. Turnerar i Skåne mars–maj 2020. Resten av Sverige september– december 2020.

Fakta

5 andra nyheter från Malmöoperan

1. Musikal på nyår. Malmöoperan gör i år ingen sedvanlig nyårskonsert, utan väljer istället att visa musikalen ”Skönheten och odjuret” två gånger på nyårsaftonen.

2. Ny flygel. Malmöbon Elly Berggren har donerat pengar till en ny konsertflygel som ska användas till en ny konsertserie med romanser. Den 6 oktober 2019 kommer Rebecca Nelsen för att sjunga och den 5 april 2020 är det dags för hovsångerskan Anna Larsson.

3. Samarbete med internationella orkestrar. Malmöoperan gör ett samarbete med bland annat New York Philharmonic och BBC Orchestra kring ett nyskrivet verk av David Lang. Hans ”Prisoner of the state” bygger på Beethovens opera ”Fidelio”. Uruppförs 5 juni 2020.

4. Operaverkstans premiärer. Malmöoperans barn- och ungdomsverksamhet Operaverkstan har i år temat ”Jag låtsas, alltså finns jag” och bjuder den 26 september 2019 på premiär för allkonstverket ”Myriader av världar” med musik av Anja Dordevic. Den 15 november är det premiär för ”Inget får hejda premiären” och den 13 mars 2020 blir det ”Masken visar ditt sanna jag”.

5. Turnerar med allsång. Turnéverksamheten nästa säsong blir dels en musikalsatsning där Oscar Pierrou Lindén, Michael Jansson och Sara Lehmann bjuder på sina favoritverk. Premiär på Stortorget i Lund den 20 juli. Det blir också en allsångsturné med Rickard Söderberg och operasångarna på Malmö Opera Academy. Premiär i Staffanstorps kulturhus den 28 september.

Gå till toppen