Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

HD och Sydsvenskans granskning av Samhall vann Guldspade

HD och Sydsvenskans reportrar Jessica Ziegerer, Truls Nilsson och Björn Lilja har tilldelats en Guldspade för sin granskning av Samhall i Helsingborg. Priset delades ut vid föreningen Grävande journalisters årliga grävseminarium i Kalmar på lördagskvällen.

I flera artiklar granskade HD och Sydsvenskan Utvecklingshjulet på Samhall.Bild: HD och Sydsvenskan
HD och Sydsvenskan var nominerade i kategorin Mindre dagstidning. De övriga två nominerade granskningarna kom från tidningen Norran i Skellefteå.
– Det här känns fantastiskt roligt. Det är en grundläggande sak i journalistiken att ge en röst till de människor som inte har någon röst. Det känns otroligt stort att vi lyckats göra det och att det fått ett sådant genomslag, säger Jonas Kanje, chefredaktör på Helsingborgs Dagblad.
Juryns motivering löd: ”...för att ha avslöjat bristerna i ett projekt som skulle exporteras till Samhall över hela landet, men där chefernas nonchalans ledde till att de redan sjuka blev ännu sjukare”.
Reportrarna Jessica Ziegerer, Truls Nilsson och Björn Lilja tog emot priset vid föreningen Grävande journalisters grävseminarium som i år hölls i Kalmar.
– Det känns fantastiskt att just det här jobbet fick ett pris. Det har varit en mycket viktig historia att berätta och som hade betydelse för många människor och gjorde skillnad, säger Jessica Ziegerer.
Jessica Ziegerer, Truls Nilsson, Björn Lilja och HD:s chefredaktör Jonas Kanje.Bild: Föreningen för grävande journalister
För Truls Nilsson blev det femte gången gillt, efter att ha varit nominerad till Guldspaden fyra gånger tidigare.
– Ska det här jobbet tillägnas någon så är det kvinnorna på Samhall som vågade ge sina berättelser till oss, trots att de var rädda för att förlora sina jobb. Utan deras berättelser hade vi aldrig lyckats med det här jobbet, och det har lett till stora förändringar inom Samhall, säger han.
Läs också Tyngre jobb – trots läkarintyg: ”Man tar ingen hänsyn”
I flera artiklar granskade HD och Sydsvenskan det så kallade ”Utvecklingshjulet” som sades vara en satsning på de anställda i Samhall. De skulle lära sig alla arbetsuppgifter inom företaget – städning, lager- och butiksarbete. Men det statliga företaget ville också göra medarbetarna mer flexibla eftersom bolaget idag verkar på en konkurrensutsatt marknad där upphandlingar snabbt kan förändra uppdragen. Den ena veckan kan behovet vara stort av städpersonal, nästa vecka lagerarbetare.
Och i spåren av satsningen blev anställda sjuka. HD:s granskning i april visade att de som anställts på Samhall för att de hade värk och andra sjukdomar plötsligt tvingades till nya tunga och monotona arbeten. Läkarintyg spelade ingen roll. De anställda kallade det för "Knäckehjulet".
– Man tar ingen hänsyn, sa en av de anställda i reportaget.
– Jag har tagit hand om många som gråtit, sa en annan.
Björn Lilja, Truls Nilsson och Jessica Ziegerer.Bild: Therese Thomasson
Läs också Samhall tvingades backa – Utvecklingshjulet förändras i grunden
Modellen hade startat som ett pilotprojekt i Helsingborg och exporterats till storstäderna Göteborg och Stockholm. Tanken var att konceptet skulle ut i hela Sverige. Och i en intervju bekräftade ledningen i Skåne att de inte trodde på läkarnas intyg.
Efter granskningen beslutades det att Utvecklingshjulet ska göras om från grunden och Samhalls högsta ledning i Stockholm tog avstånd från synen på läkarintyg.
Gå till toppen