Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Högerkoalition bildad i Estland

Estlands president Juri Ratas har presenterat en nybildad högerkoalition. Arkivbild.Bild: Raul Mee/AP/TT
Estlands premiärminister Jüri Ratas har presenterat en ny partikoalition bestående av hans eget centerparti, det konservativa Fäderneslandspartiet och invandringskritiska EKRE.
Koalitionen, som innehar 56 av 101 mandat i parlamentet, kan innebära att Ratas sitter kvar vid makten trots att hans parti blev näst störst i parlamentsvalet den 3 mars, efter Reformpartiet.
Reformpartiet vann dock ingen egen majoritet, och partiledaren Kaja Kallas har nu två veckor på sig att presentera ett eget regeringsalternativ. Lyckas hon inte kan president Kersti Kaljulaid komma att vända sig till Ratas koalition.
Ratas bjöd in EKRE till koalitionssamtal den 11 mars, i strid mot ett tidigare löfte om att hålla partiet utanför regeringsställning.
I den 36-sidiga koalitionsplanen finns några av EKRE:s strikt invandringskritiska förslag med – däribland förbinder sig Estland att inte ta emot några flyktingar inom ramen för EU:s kvotflyktingsystem.
Gå till toppen