Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skånes enda mottagning för PTSD-drabbade mister avtal

I höst stänger Skånes enda mottagning för personer som drabbats av posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) efter exempelvis rån, olyckor eller övergrepp. Region Skåne förlänger inte avtalet utan patienterna hänvisas till andra kliniker som inte har samma kompetens.

– Vi har fungerat som avlastning till psykiatrin för allvarliga former av PTSD. Den nischen saknades hos Region Skåne, och vi har många psykologer som är duktiga på det, säger Helena Åberg Diebate, verksamhetschef på den privata mottagningen Spira i Malmö.
– Vi har tidigare fått in ungefär trettio remisser i månaden, det har varit kö.
De personer som remitterats till PTSD-mottagningen hos Spira har varit utsatta för svåra trauman, antingen i närtid eller i barndomen. Det kan röra sig om rånöverfall, misshandel, olyckor eller upprepade övergrepp.Bild: Stina Stjernkvist/TT
Avtalet med Region Skåne om att ta emot patienter med posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) skrevs 2015 och var tidsbegränsat. Det löper ut i september och kommer inte att förlängas.
Eftersom patienter med svåra trauman behöver behandlas under lång tid tar Spira inte längre emot några remisser från vårdcentraler och andra mottagningar.
– Men alla som är inne i behandling förväntar vi oss kunna bli färdiga med, säger Helena Åberg Diebate.
Enligt uppgifter till Sydsvenskan och HD är det ändå flera personer som känner sig vilsna och besvikna över att inte få fortsätta gå till Spira.
De patienterna hänvisas nu till den öppna psykiatrin, både offentliga mottagningar och andra kliniker som Region Skåne har avtal med.
– Det finns inga andra specialdedikerade mottagningar för PTSD utan patienterna hänvisas till specialistpsykiatrin i stort. Även vårdcentraler om besvären inte är så allvarliga, säger Bim Soerich, hälso- och sjukvårdsstrateg på Region Skånes koncernkontor.
En anledning till att Region Skåne inte förlängt avtalet är enligt Bim Soerich att det har visat sig svårt för Spira att få ihop ett fullt behandlingsteam, framförallt med psykiatriker. Det bedömdes ge ”bättre utväxling” att höja ersättningen till andra specialistmottagningar.
Avtalet med Spira har kostat Region Skåne ungefär sju miljoner kronor om året. De pengarna kommer att fördelas på tre breda privata psykiatrimottagning i Lund, Malmö och Helsingborg.
– Det är inte så att de tar över Spiras uppdrag, men de kommer att kunna ta fler patienter.
Finns det inte en risk att PTSD-patienterna hamnar i öppenpsykiatrins långa köer?
– Det är långa köer på vissa ställen i Skåne och det är olyckligt. Men patienter prioriteras ju efter hur allvarliga besvär de har, säger Bim Soerich.
Gå till toppen