Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Var det fel att kalla Tjernobyl en olycka?

Kärnkraftsexplosionen Tjernobyl var inte en isolerad händelse, enligt historikern Kate Brown. Daniel Helsing läser hennes bok om den smutsiga historien efter katastrofen.

En idrottsplats i det lilla samhället Tjernobyl knappt två mil från kärnkraftverket. Den 26 april 1986 exploderade en reaktor under ett test för att se hur mycket kraft som behövdes för att hålla den i drift under ett strömavbrott. Ett radioaktivt moln spreds med vindarna över stora delar av Europa.Bild: Henrik Montgomery/TT
Den 26 april är det 33 år sedan reaktor nummer 4 i kärnkraftverket i Tjernobyl exploderade. Trots årtionden av diskussioner och utredningar finns det mycket som har lämnats osagt och outforskat. Historikern Kate Brown blottlägger den snåriga, smutsiga – och bitvis heroiska – historien om katastrofens efterdyningar i sin nya bok ”Manual for survival” (Allen Lane).

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen