Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Den okända fabriksarbeterskans grav

För drygt 100 år sedan hittades 16-åriga Anna Maria Jönsson död i arkitektens Arwidius badrum. Men vem var hon? Frågan blir belyst i en ny bok.

Här på Adelgatan 5, på tredje våningen, hittades arkitekten Alfred Arwidius och den 16-åriga fabriksarbeterskan Anna Maria Jönsson döda den 23 april 1915. Orsak: bristande ventilation av gasdriven varmvattenberedare.Bild: Bild från omslaget till boken "Anna, i skuggan av Alfred" av Karin Lövgren Nilsson
Den berömda arkitekten Alfred Arwidius tragiska dödsfall har i drygt 100 år varit föremål för otaliga berättelser och artiklar. Att han påträffades med en 16-årig fabriksarbeterska i sitt badrum är en berättelse som Malmöborna skvallrat om mer än en gång. De båda föll döda till golvet av koloxidförgiftning och de "voro fullständigt nakna".

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen